Milrem Robotics etkinliğini ve güvenilirliğini kanıtlayan THeMIS İKA’nın Mali‘de ilk konuşlanması tamamlandı.
Zorlu koşullar için robotik çözümler ortaya koyan Milrem Robotics, Barkhane, Mali’de gerçekleştirilen operasyonda THeMIS insansız kara aracının ilk konuşlanma aşamasını başarıyla tamamladı.
THeMIS ilk olarak 2019 nisan ayında Fransa liderliğinde BM’nin terörle mücadele operasyonuna Estonya Savunma Güçleri (ESG) ile birlikte Mali’ye konuşlandırılmıştı.
Nisan 2020’ye kadar, İKA, Estonyalı askerler tarafında üs içinde tedarik ulaşımı ve devriyeler esnasında düzenli olarak kullanılıyordu. Bölgede toplamda 3 Estonyalı askeri birlik konuşlanma esnasında insansız kara aracını aktif şekilde kullandı.
Estonya Savunma Kuvvetleri’nden Yarbay Sten Allik, “Bölünmüş kentsel alanlar zorlayıcı olabilir ve bu durumlarda her zaman ZPT kullanmak yeterli olmayabilir. ZPT işe yarım ton mühimmat ve suyun ulaşılamayan alanlara taşınabilmesi devriyelerde daha değerli hale geldi ve böylelikle muharebe kabiliyetlerini artırdı.” dedi. Allik ayrıca, “THeMIS İKA’nın zorlu koşullara dayanma gücü kabiliyeti oldukça şaşırtıcı. Isı ve zorlu araziler ile test edilmesine karşın hepsini kolaylıkla alt etti.” diye belirtti.
Konuşlanma esnasında THeMIS gölgede 50 dereceye varan hava koşullarında ve dünyanın volkanik kayalardan oluşan dünyanın en zorlu arazilerinden birinde 1200 km yol kat etti. İKA, 330 saatten fazla faaliyet gösterdi.
Milrem Robotics CEO’su Kuldar Väärsi, “Konuşlanma esnasında çok değerli veri ve geri dönüt topladık. ESG’nin olumlu deneyimlerine karşın gelişime her zaman açığız.” dedi. “Ancak, bu Mali deneyiminden sonra THeMIS İKA’nın ekstrem sıcak hava koşullarından operasyonel destek sağlamaktan daha öte kabiliyetleri olduğuna eminiz.” dedi.
ESG gelecekte, THeMIS İKA’yı ek olarak ISR, iletişim desteği, karıştırma ve uzaktan komutalı silah sistemi kabiliyetleri ile birlikte kullanmak istiyor.
Alik konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Düşman unsurun veya patlayıcı maddelerin uzaktan tespiti ve etkisiz hale getirilmesi oldukça önemli bir kabiliyet. İnsan hayatından ziyade aracın riske edilmesi daha kolay bir seçenek. Eğer muharebe ortamında hayati riskleri azaltabilirsek operasyonel hızımızı da artırabiliriz.“ ifadelerini kullandı.
Milrem Robotics, gelecekte de çeşitli misyon alanlarında ESG’ye destek vermeye devam edecek ve halihazırda 2020 yılının sonuna yetişmesi planlanan diğer konuşlandırmalar için hazırlıklarını sürdürüyor.
Milrem Robotics tarafından geliştirilen THeMIS İKA’nın 1200 km yol kat etmesi ve 330 saatten fazla görev icra etmesinin bugün küçük ama gelecek için büyük bir adım olduğunu söylemek mümkün.
Bu sistemler şu an gelişim aşamasında olduğundan dolayı her ne kadar arka planda dursalar da aslında hayati önem arz eden kritik sistemler ve gelişimlerini tamamladıklarında hayatın bir parçası olacak.
THeMIS İKA’nın temel amacı, lojistiği desteklemek ve ön cephedeki birlikler için tedarik ve ikmal desteği sağlamaktır. 25 km maksimum hıza ulaşabilen THeMIS, 1630 kg ağırlığı ile nominal olarak 750 kg,maksimum 1200 kg faydalı yük taşıyabilmesi ile çalıştığı birliklere büyük kolaylıklar sağlıyor. Buna bağlı olarak, birlikte görev icra ettiği birliklerin fiziksel ve bilişsel yüklerini azaltarak normalden daha az insanın sahada olmasını sağlıyor, kritik bölgeden uzak tutuyor ve hayatta kalma olasılığını artırıyor.
Kendi ağırlığına rağmen yüksek yük taşıma kapasitesi ile kişisel ekipmanlardan, tıbbi malzemelere, yakıttan mühimmat ikmaline kadar farklı malzemeler taşıyabiliyor.
THeMIS İKA’nın Teknik Özellikleri
- Maksimum Hız ; 25 km/s
- Uzunluk: 240 cm
- Genişlik: 200 cm
- Yükseklik: 115 cm
- Ağırlık: 1600 kg
- Nominal Yük Ağırlığı: 750 kg
- Maksimum Taşıma Ağırlığı: 1200 kg
- Çalışma Süresi Hibrit: 12-15 saat
- Çalışma Süresi Elektrikli: 0,5 – 1,5 saat
- Güç Seçenekleri: Dizel Motor ve ya Elektrik
- Görüş Hattı Kontrol: 1,5 km’ye kadar
- Sensörler: LİDAR
İlgili İçerik
Estonya Ordusu, TheMIS İKA’sını ilk kez Mali’de devriyede kullandı
Özgün Yazı
İnsansız Kara Aracı (İKA) Sınıflandırması ve Muharebe Sahasında Kullanımı | Tavsiyeler ve Çözümler

Türk Savunma Sanayi özelinde İnsansız Kara Araçları Araştırmacısı.