Türk Silahlı Kuvvetleri’nin UMH güçleri tarafından Mayıs 2020’de kontrol altına alınan Watya hava üssüne hava savunma sistemleri konuşlandırdığı ifade ediliyor
Türkiye ile Libya’nın Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde tanınan, meşru hükümet Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) arasındaki başarılı ilişkiler gün geçtikçe Libya’daki istikrarın sağlanması yönünde adımlarla ilerliyor. Açık kaynaklarda yer alan bazı görüntüler ilişkilerin giderek daha da derinlik kazandığı yönünde yorumlanıyor. Son yansıyan görüntüler UMH güçleri tarafından Mayıs 2020’de darbeci Hafter güçlerinden temizlenerek kontrol altına alınan Watya Hava Üssüne doğru hareket ettiği ifade edilen bir konvoy yer alıyor. Konvoyda ise TSK tarafından Libya’ya gönderildiği ve Watya hava üssüne konuşlandırılması planlanan hava savunma sistemleri olduğu aktarılıyor.
Bölge kaynaklarına göre Ankara-Trablus arasındaki askeri işbirliği bir üst safhaya taşınıyor. Halen tuzaklamalara karşı arama-tarama çalışmalarının yapıldığı ve altyapının onarıldığı Watya Askeri Hava Üssü’nün Türkiye’nin kullanımına verileceği ifade edilmişti. Watya Üssü’ne, Libya harekâtını başarıya ulaştıran Türk milli İHA/SİHA sistemleri ile hava savunma sistemlerinin konuşlandırılması planlandığı aktarılmıştı. Watya hava üssüne ek olarak TSK’nın Misrata Limanı’nına daimi olarak konuşlanması için deniz üssüne çevrilmesinin planlandığı da aktarılıyordu.

Çeşitli yerli ve yabancı kaynaklarca Türkiye’nin Watya üssüne birlik kaydıracağı ve hatta üsse F-16 savaş uçakları yerleştireceği belirtilmişti. 2. Dünya Savaşı’nda ABD tarafından inşa edilen Watya Hava Üssü boyutu ve konumu itibariyle kritik öneme sahip.
Rusya’nın bölgeye de-facto olarak yerleşmesi ile Libya yeni bir açmaza sürükleniyor. Hafter güçlerinin Watya’nın düşüşü ile başlayan geri çekilmesi durdu. Bölgede barış görüşmeleri ile ilgili söylentiler dillendirildi. Ancak özellikle savaş uçaklarının konuşlandırılması dahil yoğun silahlanma bölgedeki havanın ısınacağına işaret ediyor.
Bu kapsamda Libya’ya yapılan sevkiyatlar, Türkiye’nin Trablus’un ve bölgedeki unsurlarının güvenliği birincil sebep olmak üzere bölgede daha fazla bayrak göstereceği ve belki de ateş destek faaliyetlerinde bulunacağının işareti olarak algılanıyor.
Watya’ya Gittiği İfade Edilen Konvoy
Konvoyda MIM-23B Hawk hava savunma füze sisteminde yer alan MPQ-64 Sentinel 3D hava savunma radarı görülüyor. Açık kaynaklar konvoyun Watya hava üssüne gittiğini ifade ediyor.

MIM-23B Hawk HSFS
Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde uzun yıllardır görev yapan sistem; azami menzili 40 km, etkili menzili 18 km olan orta irtifa hava savunma sistemidir. Sistemde yer alan füze lançerinde 3 füze bulunmaktadır. Sistemde AN/MPQ-64 Sentinel 3D Radar ile AN/MPQ-61 HPI Aydınlatma Radarı bulunmaktadır.

ABD’nin envanterden çıkarma kararı aldığı MIM-23 Hawk HSF sistemi 2001 yılında 270 Milyon dolar maliyetle tedarik için imzalar atıldı. İçerisinde; 8 adet Atış ünitesi, 24 adet Füze bataryası, 175 adet MIM-23B Hawk füzesi, 8 adet MPQ-64 Sentinel 3D hava savunma radarı olacak şekilde sistem 2005 yılında modernize edilmiş olarak Türk Hava Kuvvetlerine, TURK HAWK XXI adını alarak teslim edildi.
- I-HAWK XXI: 8 Batarya (24 Adet M192 [3 Füzeli] atıcı, 175 füze, 8 adet AN/MPQ-64 Sentinel 3D Radar, 8 adet AN/MPQ-61 HPI Aydınlatma Radarı) (Füze Menzili 40 km – İrtifa 18 km, Radar için Menzil 70 km)
Korkut hava savunma sistemi Libya’ya konuşlandırıldı
Ocak 2020’de TBMM’de Libya’ya asker konuşlandırılmasına yönelik çıkan tezkere ile birlikte başkent Trablus eksenin stratejik noktaların alçak irtifa hava savunma ihtiyacının karşılanması maksadıyla Korkut sistemi bölgeye konuşlandırıldı. İlk olarak 17 Ocak 2020’de paylaşılan görüntülere istinaden Korkut hava savunma sisteminin Libya’da ki varlığına dair söylemler ortaya çıkmıştı. Son yansıyan uydu görüntüleri ise bu durumu kanıtlayıcı nitelikte.
İlgili Olarak:
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.