Ülkemizin en önemli askeri araştırma ve geliştirme kurumlarından biri olan TÜBİTAK SAGE (Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü) kritik ve önemli savunma sanayii projelerinin kalbinde yer alıyor. Geçmişteki Toros roketlerinden günümüzdeki kritik mühimmatlar SOM ve Göktuğ füze ailesine kadar çok sayıda önemli mühimmatın geliştirmesini üstlenen veya geliştirmesinde yer alan kurum gençler için en önemli tecrübe ve yüksek mühendislik çalışmaları için gözde kurum olarak görülüyor.
TÜBİTAK SAGE Enstitü Müdürü Sayın Gürcan Okumuş, I. Bölümde öğrencilerin ve gençlerin enstitüdeki yeri, önemi ve kuruma nasıl müdahil olabilecekleri ile ilgili sorularımızı yanıtladı. Öncelikle Sayın Gürcan Okumuş’a ve SAGE’de bizi ağırlayan diğer yetkililerimize teşekkürlerimizi sunuyoruz.
“Bilim dallarının hemen hemen hepsinden –öğrenci– ihtiyaçlarımız var.”
Defence Turk: Öncelikle öğrencilerin en çok merak ettiği konu staj hususu; SAGE’nin 2019 yılındaki staj programı hakkındaki bilgileri okumuştuk. 2020 yılındaki staj programında geçen seneye göre bir değişiklik olacak mı?
Gürcan Okumuş: Bunun üstünde çalışıyoruz, bazı değişiklikler planlıyoruz. Şubat ortasında başvuruları açıp Mart sonuna kadar başvuruları alacağız. Öncelikle branşları belirleyip üzerinde çalışacağız. Bazı bölümlere belli kotalar koyabiliriz. Bizim, fizik, kimya ve matematik gibi temel bilim alanlarında çalışanlarımız var. Doğrudan sadece üniversite giriş sıralamasına baktığımızda temel bilim alanları mühendisliklerin gerisinde kalabiliyorlar ve onlara staj için fırsat kalmayabiliyor. Bu yüzden bazı bölümlere belli kotalar koyma düşüncemiz olabilir. Kısacası üstünde çalışıyoruz geçen seneye göre şartlarda değişiklikler olabilir. Öğrenci arkadaşlarımız SAGE web sitemiz ve sosyal medya üzerinden takipte olsunlar.
Defence Turk: TÜBİTAK SAGE öğrencilere spesifik olarak hangi alanda uzmanlaşmalarını tavsiye ediyor? Hangi alanlarda ihtiyaç var?
Gürcan Okumuş: TÜBİTAK SAGE’de birçok branşta mühendisliğin en derin uygulamalarını kullanıyoruz. Bizim çalışma alanlarımıza baktığımızda, elektrik-elektronik, elektronik haberleşme, bilgisayar, makine, uzay ve havacılık, kimya, mekatronik, malzeme ve metalürji mühendislerine ihtiyaç var. Bunun dışında fizik, kimya, matematik gibi temel bilimlerde de mezunlara ihtiyacımız var.
Mezun arkadaşlarımızda temel olarak üniversite diplomasının yanında yani üniversite mezunu olması dışında görmek istediğimiz; bir alan üzerine uzmanlaşmış, en azından çaba harcamış olmasıdır. Örneğin; Bilgisayar mühendisliğinden yeni mezun bir adaya sorduğumuzda üzerine uzmanlaşabildiği bir yazılım söyleyebilmeli. Gömülü yazılımı olabilir, Java olabilir, C, Phyton vs… Şu an hemen hemen bütün üniversitelerimizde bazısı zorunlu bazıları ise gönüllü olarak katılım sağlanabilecek proje çalışmaları var. Biz, gerçekten bir projede çalışmış, emek harcamış, projeye bir şeyler katmış ve çalıştığı projeyi iyi anlamış olarak kendini ifade eden adaylarımızı mülakatlarda görmek istiyoruz.
Sadece dersleri geçmeye odaklanmış adayları değil üniversiteyi bitirmenin yanında bir alanda uzmanlaşmaya çalışmış ve öğrenim hayatında aktif olarak projelerde rol almış arkadaşları tercih ediyoruz.
Defence Turk: Yüksek Lisans ve Doktora yapan öğrencilere nasıl bakıyorsunuz?
Gürcan Okumuş: TÜBİTAK SAGE olarak Yüksek Lisans ve Doktora gibi akademik çalışmaları teşvik ediyoruz. Bunu telafisiz olarak da destekliyoruz. Çalışanımız işe başlayıp da akademik çalışma için haftada bir gününü üniversitede geçiriyorsa buna karşılık bir telafi istemiyoruz. Öğretiminde geçirdiği süreyi sanki burada çalışmış gibi sayıyoruz. Ama tabi bazı şartlarımız da var. Akademik çalışmasını, derslerini ve tezini yöneticisi ile beraber belirlemek ve bizim çalışma alanlarımızda olması gibi koşullarımız var. Yine şartlar uygun olursa makale sunumu için konferanslara katılmasını da destekliyoruz. SAGE’deki sistem akademik çalışmalar konusunda, iş başı yapan arkadaşımızın yöneticisiyle anlaşarak belirli konulara yönlendirilmesini içeriyor.
Defence Turk: Aday Mühendisilik Programı başlattınız, program hakkında bilgi verebilir misiniz?
Gürcan Okumuş: TÜBİTAK SAGE’de şu an çalışanlarımız ve yönetcilerimiz arasında aday mühendislik programı ile SAGE’ye ilk adımını atmış arkadaşlarımız var. Yaptığımız değerlendirmelerde artan iş gücü ihtiyacımızı nasıl karşılarız ve yeni başlayan arkadaşları nasıl daha hızlı projelerde aktif olarak değerlendirebiliriz konusunu incelerken geçmiş yıllarda uygulanmış bu programı tekrar başlatma kararı aldık. Planımız, dördüncü sınıf mühendislik öğrencilerinin haftanın en az 1 günü SAGE’de olmaları, verilen görevleri yerine getirmeleri ve sonrasında içlerinden seçtiklerimizin mezun olduktan sonra da tam zamanlı çalışan olarak bizimle yola devam etmeleri şeklinde.
Açtığımız programa çok yoğun talep geldi. 42 kişilik kadro için 2000 civarı başvuru geldi. Adayların mülakatlarını yaptık. En kısa sürede işe başlatmayı hedefliyoruz.
TÜBİTAK’ın bir işe alım yöntemi var, belli sayıda adayı mülakata çağırmak için bir hesaplama yöntemi kullanıyoruz. Üniversite mezuniyet ortalaması + üniversiteye giriş sırası + iş tecrübesi (eğer varsa) şeklinde. Yönetmeliğe göre ortalama şartı koymuyoruz, yani 2,00 ortalama ile mezun olan da başvuru yapabiliyor. Bu formülasyonda sonucun 3,2 ve üzeri olması gerekiyor ve mesela 50 kişi başvuruyorsa bu sıralamaya göre puanı 3,2’nin üzerinde olanlar sıralamaya konuyor ve her pozisyon için 10 kişi mülakata çağrılıyor. Bu mülakatta da birim isterse kendi teknik sınavını yapıyor ve sonrasında mülakat görüşmesi yapılıyor. Bu dönemki programda, TÜBİTAK’ın işe giriş şartı neyse aday mühendiste de bu uygulama yapıldı ama önümüzde döneme tekrar değerlendireceğiz. Belki projelerde aktif rol almış öğrenciler için ekstra puan gibi uygulamalar düşünülebilir.
Defence Turk: Aday mühendislerin daha sonra TÜBİTAK SAGE’de işe giriş sürelerinin nasıl olması bekleniyor?
Gürcan Okumuş:Aday mühendislik süreci sonunda yapılan değerlendirmeye göre tam zamanlı olarak devam etmek istediklerimize iş teklifi yapılacak. Tüm işe alımlarda güvenlik soruşturması yapılıyor, biz aday mühendisler için de bunu yapacağız. Kurumlarımız çok hızlı çalışıyor. Güvenlik soruşturmaları süreci oldukça hızlandı. Geçtiğimiz Temmuz ayında mülakatı olumlu sonuçlanan adaylarımızın %75’ine 3 ay gibi bir sürede işbaşı verebildik.
Defence Turk: TÜBİTAK SAGE’de genç ve dinamik bir ekibe sahip misiniz?
Gürcan Okumuş: Oldukça hızlı büyüyoruz ve dolayısıyla çok sayıda yeni mezun arkadaşımızın da katılımı ile genç bir ekibe sahibiz. Son bir sene içinde %25 büyüdük, 780’li sayılardan şu an 980’lere geldik. Bunların çoğu da yeni mezun veya kısa süreli tecrübesi olan arkadaşlar. Yani ekibimizin yaş ortalaması genç ama bunun yanı sıra yeni arkadaşlara koçluk yapabilecek, tecrübe aktarabilecek çok tecrübeli çalışanlarımız da var. Ama ortalamaya bakarsak genç bir ekip diyebiliriz.
TÜBİTAK SAGE Enstitü Müdürü Sayın Gürcan Okumuş’a teşekkür ederiz.
Söyleşinin savunma sistemleri ile ilgili olan II. bölümü:
TÜBİTAK SAGE Enstitü Müdürü Gürcan Okumuş ile Söyleşi | II. Bölüm
Defence Turk Genel Yayın Yönetmeni. Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunu ve amatör fotoğrafçı. Teknoloji, otomotiv ve uluslararası ilişkiler meraklısı. Savunma sanayii araştırmacısı.