Defence Turk Youtube kanalındaki “Güdümlü Mühimmatlar, Gelecek ve Türkiye | Ağ Merkezli Sohbetler – Bölüm 18” programında TÜBİTAK SAGE Enstitü Müdürü Gürcan Okumuş mevcut ve potansiyel projelere ilişkin açıklamalarda bulundu.
Gürcan Okumuş, TOZKOPARAN hava savunma füzesinin SİPER Projesinin bir parçası olarak üzerinde çalıştıkları bir konsept olduğu açıkladı. TÜBİTAK SAGE’nin bir yandan GÖKTUĞ hava-hava füzelerinin hava savunma füzesine dönüşümüne yönelik çalıştığını ifade eden Gürcan Okumuş TOZKOPARAN’ın da ara sınıfta bir hava savunma füze çözümü olduğunu aktardı.
Küresel çapta hava savunma konseptlerinde farklı yaklaşımlar olduğuna dikkat çeken Gürcan Okumuş, TOZKOPARAN’ın daha kısa menzilli ancak oldukça maliyet – etkin bir çözüm olacağını ifade etti. TOZKOPARAN hava savunma füzesi katmanlı hava savunma sisteminin bir parçası olacak.
Güdümlü Mühimmatlar, Gelecek ve Türkiye | Ağ Merkezli Sohbetler – Bölüm 18
GÖKDOĞAN hava-hava füzesi Faz-2 ile 100 km menzile çıkabilir
Gürcan Okumuş GÖKTUĞ Projesinin önemli bir seviyeye geldiği ifade ederek hava-hava füzesi noktasında çok ciddi bir know-how edinildiğini aktardı. Hava-hava füzeleri, operasyonel ihtiyaçlara göre çeşitlilik kazanarak bir birini tamamlayan nitelikte bir ekosisteme evrilirken TÜBİTAK SAGE de bu ihtiyaçlara karşılık gelecek sistemler üzerine çalışmalarına devam ediyor.
GÖKDOĞAN hava-hava füzesin proje isterinin 65 km olduğunu belirten Gürcan Okumuş, proje tamamlandığında bu isterin çok daha ötesinde bir kabiliyete, menzile sahip hava-hava füzesine sahip olunacağına aktardı. GÖKDOĞAN hava-hava füzesinde eğer projelendirme yapılırsa Faz-2’de yapılacak çalışmalar, iyileştirmeler ile çok hızlı bir şekilde 100 km’leri zorlayabileceğini hatta ileriye yönelik bazı teknolojik kazanımlarla çok daha uzun menzillere yönelik de çözümler geliştirilebileceğini açıkladı.
Mini hava-hava füzesi AKDOĞAN
Gürcan Okumuş, mini hava-hava füzesi AKDOĞAN’a ilişkin olarak da ilk defa bilgi verdi. AKDOĞAN hava-hava füzesi TÜBİTAK SAGE’nin öz kaynakları ile üzerinde çalıştığı bir proje. Gürcan Okumuş özellikle İHA tehdidine dikkat çekerek, basit bir İHA sistemine yüksek maliyetli hava-hava füzesinin maliyet etkin bir çözüm olmadığı ve bu noktada mini hava-hava füzesine ihtiyaç olduğunun altını çizdi. Mini hava-hava füzesine ihtiyaç olduğunu belirten Gürcan Okumuş, mini hava-hava füzeleri HÜRJET gibi hafif taarruz uçakları ve (AKINCI TİHA & AKSUNGUR) insansız hava araçları tarafından da çok sayıda taşınabilecek maliyet etkin bir çözüm olduğunu aktardı. AKDOĞAN füzesi ile de düşman İHA platformları ile diğer hava araçlarının daha maliyet etkin bir şekilde etkisiz hale getirilmesi mümkün olacak. AKDOĞAN füzesi sahip olacağı düşük ağırlık ve siluet ile çeşitli hava platformlarına entegre edilebilecek.
İlgili Olarak
GÖKDOĞAN hava-hava füzesi Faz-2 ile 100 km menzile çıkabilir
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.