2017 TESİD Yenilikçilik Ödülü Sahibi olan İHA Tespit/Tahrip ve Raporlama Sistemi İHTAR; askeri ve sivil kritik tesislerin Mikro/Mini İHA tehditlerine karşı korunmasında kullanılmaktadır.
İHTAR İHA Önleme Sistemi; Komuta-Kontrol merkezi, Radar, Hassas Stabilize Yönlendirici, Elektro-optik ve Karıştırma alt-sistemlerinden oluşmaktadır. Tehdit, radar tarafından tespit, takip ve sınıflandırılması akabinde elektro-optik sistemler tarafından teşhis edilmektedir. Komuta Kontrol Sistemi ile söz konusu sistemlerin entegrasyonu ve kontrolü sağlanmaktadır.
Mini İHA Tespit ve Önleme Sistemi (İHTAR) kapsamında 30 Mayıs 2019, 28 Haziran 2019 ve 09 Ekim 2019 tarihlerinde üç ayrı sözleşme imzalanmıştı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin acil ihtiyacına yönelik olarak ikinci projenin Geçici Kabul Testleri 2019 yılı Eylül ayında başladı ve Ekim ayı başında başarıyla tamamlandı. Teslim edilen istemler sahada aktif halde kullanılmaktadır. Birinci ve üçüncü sözleşmenin teslimatına yönelik yoğun çalışmalar devam etmekte olup teslimatlar 2020 yılı ilk çeyreğinde gerçekleştirilecek.
İHTAR birincil arama ve takip sensörü olarak ACAR Radarını kullanmaktadır. ACAR mini ve mikro İHA’ları gece gündüz bütün hava şartlarında tespit ve takip yeteneğine sahiptir.
İHTAR bilinen bütün mini-İHA ve model uçak saldırılarını etkisiz hale getirmek için özel bir anten yapısıyla şemsiye şeklinde koruma sağlayan GERGEDAN sitemini kullanmaktadır. GERGEDAN RF Karıştırma Sistemi bütün frekans bandını kapsamaktadır. Bu sistem sadece tek bir hedefe karşı değil birden fazla unsurla yapılan saldırılara karşı da etkindir.
Kullanım Alanları
- Kritik Tesislerin korunması
- Yasa dışı sızmalara karşı sınır güvenliği
- Kalabalık organizasyonların korunması
- Farklı Konfigürasyonlar (sabit, taşınabilir, vb.)
Genel Özellikler
- Taşınabilir radar ile birden fazla İHA’nın yüksek doğrulukla tespiti ve takibi
- Düşük yanlış alarm olasılığı
- TV ve Termal kameralar kullanarak uzak mesafeden hedeflerin teşhisi
- Otomatik video takip
- Özel hedefler için yönlü karıştırma kabiliyeti
- Sürü saldırılarına karşı yönsüz karıştırma yeteneği
- Yazılımla ayarlanabilen karıştırma frekansları
- GIS, alarm bölgeleri, filtre gibi yeteneklere sahip merkezi Komuta Kontrol kabiliyeti
- Minimum operatör müdahalesi ile çalışabilme
- Cihaz içi test (CİT) yeteneği
- 7/24 bütün hava şartlarında çalışabilme
- Açık ve modüler mimari sayesinde uyarlamaya uygun
- Farklı tiplerdeki sensör ve karşı tedbirler ile geliştirmeye açık
- Askeri standartlarla uyumlu
“Drone savar sistemlerinin önemi”
Ucuz maliyetleri, kolay kullanım imkanları, yüksek psikolojik etkisi ile son yılların en etkili asimetrik unsurlarından biri olan intihar drone’ları saha personelini çok zor durumda bırakırken; Artık daha önce öngörüldüğü gibi sanayi ve teknik altyapıları da tehdit ediyor. Milyarlarca dolarlık rafinerileri tehdit eden binlerce dolarlık drone’lar sorunun henüz görünen kısmını oluşturuyor.
Yemen’de 10 Ocak’ta el Enad Hava Üssü’ne drone saldırısı düzenleyen Husiler 6 askerin ve Yemen askeri istihbarat şefi Muhammed Salif Tamad’ın ölümüne neden olmuştu. Bu tarz cerrahi saldırılar, saldırının teknik ve stratejik boyutunun yanı sıra ciddi psikolojik etkiler bırakıyor.
Bu tarz saldırılara karşı sahada veya sabit tesislerde aktif ve pasif önlemlerin alınması gerekiyor. Sinyal karıştırma ve elektronik harp ile pasif koruma yapılırken son aşamada hedef sisteme yönelik aktif karşı taarruz yapabilen sistemlere ihtiyaç duyuluyor.
Türk savunma sanayii bu tip sistemleri büyük bir öngörü ile geliştirmeye başlamış durumda. Bu sistemler;
- METEKSAN KAPAN Drone Savar Sistemi,
- Aselsan İHTAR + Atom 40 mm bombaatar sistemi,
- Roketsan ALKA Yönlendirilmiş Enerjili Silah Sistemi
Bu sistemlerin Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından satın alınması öncesinde daha mühim olan bu sistemlerin incelenmesi, bu sorunlara yönelik geniş bir sorun analizi yapılması ve nihayetinde bu tarz saldırılara karşı belirli bir savunma stratejisi oluşturulması gerekiyor. Bu adımların ardından firmalarımız belirli bir hedef doğrultusunda daha efektif çalışma imkanına sahip olurken TSK çözüme tam odaklı sistemler el etmiş olacaktır.
İHA / Drone Önleme Sistemleri ile ilgili olarak:
Asimetrik Tehditlere Karşı Yönlendirilmiş Enerji Silah Sistemleri | Roketsan Alka
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.