Dünyanın en çok kar eden şirketi Aramco’nun Abqaiq ve Khurais’teki iki petrol üretim tesisinde büyük patlamalar meydana geldi. Resmi medya, sabaha karşı 04.00’teki saldırıların dronelar tarafından yapıldığını bildiriyor.
Yemen’de 10 Ocak’ta el Enad Hava Üssü’ne drone saldırısı düzenleyen Husiler 6 askerin ve Yemen askeri istihbarat şefi Muhammed Salif Tamad’ın ölümüne neden olmuştu. Bu tarz cerrahi saldırılar, saldırının teknik ve stratejik boyutunun yanı sıra ciddi psikolojik etkiler bırakıyor.
Bu tarz saldırılara karşı sahada veya sabit tesislerde aktif ve pasif önlemlerin alınması gerekiyor. Sinyal karıştırma ve elektronik harp ile pasif koruma yapılırken son aşamada hedef sisteme yönelik aktif karşı taarruz yapabilen sistemlere ihtiyaç duyuluyor.
Türk savunma sanayii bu tip sistemleri büyük bir öngörü ile geliştirmeye başlamış durumda. Bu sistemler;
- METEKSAN KAPAN Drone Savar Sistemi,
- Aselsan İHTAR + Atom 40 mm bombaatar sistemi,
- Roketsan ALKA Yönlendirilmiş Enerjili Silah Sistemi
Bu sistemlerin Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından satın alınması öncesinde daha mühim olan bu sistemlerin incelenmesi, bu sorunlara yönelik geniş bir sorun analizi yapılması ve nihayetinde bu tarz saldırılara karşı belirli bir savunma stratejisi oluşturulması gerekiyor. Bu adımların ardından firmalarımız belirli bir hedef doğrultusunda daha efektif çalışma imkanına sahip olurken TSK çözüme tam odaklı sistemler el etmiş olacaktır.
Asimetrik Tehditlere Karşı Yönlendirilmiş Enerji Silah Sistemleri | Roketsan Alka
Yemen’de çatırdayan “Arap” ittifakı: Suudi Arabistan – Birleşik Arap Emirlikleri
Defence Turk Genel Yayın Yönetmeni. Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunu ve amatör fotoğrafçı. Teknoloji, otomotiv ve uluslararası ilişkiler meraklısı. Savunma sanayii araştırmacısı.