ASELSAN, Barbaros sınıfı fırkateynlerin uzun menzilli IFF (Identification Friend and Foe / Dost Düşman Tanıma Tanıtma) Mod 5 sorgulayıcı ve cevaplayıcı birimlerinin deniz platformlarına entegrasyon faaliyetlerinin, NATO üyesi ülkeler ile eş zamanlı olarak 2020 yılı içinde başlayacağını duyurdu.
ASELSAN IFF sistemleri ile Deniz Kuvvetlerini güçlendirmeye devam ediyor
ASELSAN’ın deniz platformlarında 1990’lı yıllarda başlayan kısıtlı varlığı, bugün deniz kuvvetlerinin sualtı, suüstü ve deniz hava platformlarını içine alan geniş bir platform çeşitliliğine ve cihaz bazından, tüm savaş sistemlerini içerisine alacak bir bütünlük ve büyüklüğe ulaştı. Günümüzde ASELSAN, denizcilere zorlu ve uzun deniz görevleri için etkin ve güvenilir ürünler sunuyor.
Türk Deniz Kuvvetleri ve çok sayıda dost ülkenin deniz platformlarını ürünleri ile donatan ASELSAN, deniz harekât sahası için bugünün ihtiyacına cevap veren ürünlerinin yanı sıra geleceğin deniz harbini şekillendirecek çalışmalar da yürütmeye devam ediyor.
ASELSAN-HAVELSAN iş ortaklığı ile Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) arasında Barbaros Sınıfı Fırkateynlerin (yarı ömür modernizasyonu) savaş sistemleri modernizasyonuna yönelik 2018’de imzalanan sözleşme kapsamında, Sistem Gereksinim Özellikleri Gözden Geçirme ve Kritik Tasarım aşamaları tamamlandı.
ASELSAN’ın yaptığı açıklamaya göre, Dost Düşman Tanıma Tanıtma Sistemi (IFF) Mod 5 Deniz Platformları Entegrasyon Projesi kapsamında milli olarak üretilecek olan IFF Mod 5 Uzun Menzilli IFF sorgulayıcı ve cevaplayıcı birimlerinin deniz platformlarına entegrasyon faaliyetleri NATO üyesi ülkeler ile eş zamanlı olarak 2020 yılı içerisinde başlayacak. Projenin Kritik Tasarım Aşaması Kasım 2019’da tamamlanmış olup, tüm platform sınıflarına özgü platform entegrasyon çözümü oluşturuldu. IFF Mod 5 kontrolleri ve iz bilgilerinin üretilmesi için Sorgulayıcı Kontrol ve Sergileme Birimi üretim faaliyetleri devam ediyor.

IFF Mod 5 sistemleri nedir?
Tanıma Tanıtma Sistemleri, savaş alanında bulunan dost platformların sorgulama ve cevaplama yöntemiyle, hızlı ve doğru bir şekilde teşhis edilmesini sağlayan, askeri harekat açısından hayati öneme haiz sistemlerdir. Milli IFF Mod 4 sistemlerinde karşılaşılan zafiyetlerin giderilmesi amacıyla NATO tarafından, tüm platformlarda Mod 5 sistemlerin kullanılması zorunlu tutulmuştur.
Savunma Sanayi Başkanlığı ile ASELSAN arasında imzalanan sözleşme kapsamında Hava ve Deniz kuvvetlerimizin envanterinde kullanılmakta olan tüm IFF Mod 4 Platformların, millî olarak tasarlanıp üretilecek olan IFF Mod 5’e yükseltilmesi sağlanacak.
Türkiye, IFF sistemlerine yönelik faaliyetlere başlamadan önce IFF cihazlarımızın tümü başta ABD olmak üzere İtalya, Fransa, Almanya gibi ülkelerden tedarik ediliyordu. Türkiye, NATO STANAG uyumlu IFF Mod 5/S Sistemleri’ni ürün ailesine kazandırarak, dünyada bu alanda özgün IFF ve Kripto sistemlerini geliştirebilen ve kendi kendine yetebilen sayılı 4 ülke arasında yerini alacak.
Türk Deniz Kuvvetleri ile ilgili olarak:
Barbaros Sınıfı Fırkatenyler için modernizasyon sözleşmesi imzalandı
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.