Türk ve Yunan Havadan Erken İhbar uçakları, USS Mount Whitney’e Karadeniz’e girişte eşlik etti
ABD Donanması’na ait amfibi komuta gemisi USS Mount Whitney, Karadeniz’deki rotası boyunca müttefik hava kuvvetleri tarafından desteklendi. Castle Forge tatbikatı kapsamında Romanya ve Bulgaristan’da ileri konuşlanmış olan ABD’ye ait F-15E Strike Eagle uçakları ve Türkiye’ye ait E-7T Barış Kartalı Havadan Erken İhbar ve Komuta (HEİK) uçakları görevde yer aldı.
Karadeniz, Avrupa çapında deniz ticareti ve istikrar için kritik bir deniz yolu olarak görülmektedir. NATO unsurları, Ukrayna ve Gürcistan gibi ortaklarla birlikte Bulgaristan, Romanya ve Türkiye dahil olmak üzere müttefik ülkelerle çalışmak için Karadeniz’de rutin olarak faaliyet göstermektedir. Hava-deniz entegrasyonunu içeren yapılar ise NATO müttefiklerinin çok alanlı operasyonlarının temel taşı niteliğindedir.

ABD Hava Kuvvetleri Komutanı General Jeff Harrigian tatbikata ilişkin açıklamasında,
“Çok uluslu hava-denizcilik görevleri, NATO’nun duyarlı bir müşterek kuvvet oluşturma yeteneğini gösteriyor. Müttefiklere ait havadan erken ihbar (AEW) platformları, NATO kuvvetlerinin tüm alanlarda kritik durumsal farkındalığı korumasını sağlayarak mürettebatın ve komutanların herhangi bir potansiyel tehdide etkin bir şekilde tepki vermesini sağlıyor.”
ifadelerine yer verdi.
Hava gözetimi ve komuta kontrolü, müttefik ülkelerin havadan erken ihbar (AEW) uçakları tarafından sağlandı. Türkiye’ye ait bir E-7T havadan erken ihbar uçağı ve Yunanistan’a ait bir EMB-145 havadan erken ihbar uçağı, ABD Donanması’na ait USS Mount Whitney amfibi komuta gemisi Karadeniz’in kuzeyine doğru geçiş yaparken bölgeyi gözlemledi.
NATO müttefiklerine ait havadan erken ihbar uçakları, tüm hava ve deniz birimlerine gelişmiş durumsal farkındalık sağladı. Katılım sağlayan birimler, uluslararası hava ve deniz alanlarında seyrüsefer serbestliğini sağlayan hava ve deniz kontrolünün kurulmasına yönelik eğitim senaryoları gerçekleştirdi.

E-7T havadan erken ihbar ve kontrol (HİK) uçağı
NATO görevinde kullanılan E-7T Barış Kartalı havadan erken ihbar ve kontrol (HİK) uçaklarından Türkiye’nin envanterinde 4 adet bulunmaktadır. Bu uçakların ve ek sistemlerinin tedarikini içeren anlaşma, 4 Haziran 2002 tarihinde Boeing ile Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) arasında imzalanmıştır ve 23 Temmuz 2003 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Anlaşma tutarının 1 milyar 468 milyon dolar olduğu belirtilmiştir.
Boeing 737 uçağı üzerine kurulu olan havadan erken ihbar ve kontrol uçağının radarı, kritik durumlara dinamik olarak uyum sağlamak için Türk Hava Kuvvetleri’ne kapsamlı bir gözetleme kabiliyeti sağlamaktadır.
Müşterek çalışmalara olanak sağlayan havadan erken ihbar ve kontrol uçakları; tehlike arz eden ve düşman unsurlarının bulunduğu alanlarda taktiksel savaş yönetimi için önemli bir sistemdir. Bu uçakların görev esnasında verileri işleme kabiliyetinin yüksek oluşu, çok az gecikmeyle veya hiç gecikme olmadan tehdit etkileşiminin tüm aşamalarında kritik verileri hedef alarak gerçek zamanlı analitik kararların alınmasını sağlamaktadır.

İlgili Olarak
TSK’ya ait E-7T HİK uçağı ilk yurt dışı NATO görevini icra etti
