Kaner Kurt’un Uzmanlarla Sohbetler yayınına katılan TUBİTAK SAGE Müdürü Gürcan Okumuş, hava-hava füzesi projeleri hakkında açıklamalarda bulundu. Okumuş, GÖKHAN ramjet itkili hava-hava füzesinin yerden atışlı testlerinin 2023’te gerçekleştirilmesinin hedeflendiğini duyurdu. GÖKHAN’ın ismi ilk defa Etimesgut’taki 3’üncü Hava Bakım Fabrika Müdürlüğü’nde gerçekleşen 1000 adet HGK-82’nin teslimatı için düzenlenen törende Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından duyurulmuştu.
Gürcan Okumuş, GÖKHAN hakkında:
“Gökhan, bizi gerçekten heyecanlandıran bir proje, hava-hava füzelerinde TUBİTAK SAGE olarak yoğun bir şekilde çalıştık ve zorlu aşamalardan geçtik ama önemli kazanımlar elde ettik, GÖKHAN projesinin temeli de GÖKTUĞ projesinden geliyor. GÖKHAN, çok etkin bir itki kontrolüne sahip bir ramjetli hava-hava füzesi olacak, proje resmi olarak başladı ve çalışmalarımız devam ediyor. Önce ramjet belli bir olgunluğa gelecek sonra karadan bu füzeyi bir araya getirip atışlarını yapacağız ve füze istenen olgunluğa geldiğinde hava platformlarından atacağız. 2023 yılından itibaren farklı seviyelerde test atışlarının başlayacağını düşünüyorum.”
ifadelerinde bulundu ve GÖKHAN için öncelikli platformunun F-16 olacağını belirtti.
Gürcan Okumuş, 18. Ağ Merkezli Sohbetler yayınımızda TÜBİTAK SAGE’de ramjet testleri için gerekli test altyapısının tamamlandığını söylemiş, “Şu an ramjeti kendi test altyapımızla test ediyoruz. Tabi daha yapılacak işleri var ama test altyapımız olduğu için mesela biz şu ana kadar herhalde 100’ün üzerinde ateşleme testi yapabilmişizdir. Bu altyapı olmasa çok daha zor imkanlarla, pahalı şartlarda bunu yapacağız. Türkiye bu noktada önemli bir aşama kaydetti. Bu sevindirici bir gelişme.” ifadelerinde bulunmuştu.
Güdümlü Mühimmatlar, Gelecek ve Türkiye | Ağ Merkezli Sohbetler – Bölüm 18
GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN’ın farklı platformlardan atılabilecek hava savunma füzeleri olarak da kullanılabileceğine, bu tür örneklerin dünyada mevcut olduğuna değinen Okumuş aynı zamanda GÖKHAN’ın da ramjet itkili bir hava savunma füzesi olarak da düşünüldüğüne değindi.
Ramjet itkili hava savunma füzeleri düşünülenin aksine oldukça eskiye dayansa da halen alışılmışın dışında sayılabilecek bir konsepttir. Bu konudaki ilk örneklerden biri 1965’te kullanıma alınan Sovyet yapımı 9M8 ramjet itkili hava savunma füzeleridir. 55 km azami menzil ve 24.5 km azami irtifaya sahip olan bu füzeler 4 Mach hızına ulaşabiliyordu. Boyut açısından devasa sayılabilecek 9M8, taşıyıcı platformu ile yakın boyutlara sahipti.
Modern bir ramjetli hava savunma füzesi yakın tonajdaki roket motorlu muadillerine göre itkinin ayarlanabilmesi hatta açılıp kapatılabilmesi sayesinde uzun menzilli atışlarda daha yüksek yakıt ekonomisine sahip olacaktır. Bu da hem etkili menzile hem de terminal safhadaki kinetik performans için bir artı olarak geçecektir. Ayrıca karadan veya satıhtan atışta ilk hızın sıfır olmasından dolayı havadan atıştakine göre daha düşük menzil-kinetik performans değerlerine sahip olan roket motorlu hava savunma füzelerine kıyasla ramjetli hava savunma füzeleri böyle bir sorunu yaşamayacaktır veya daha az yaşayacaktır.
Gökdoğan ve Bozdoğan 2022’de Seri Üretime Giriyor
GÖKTUĞ projesi kapsamında geliştirilen GÖKDOĞAN görüş ötesi ve BOZDOĞAN görüş içid hava hava füzelerinin yer testlerinin tamamlandığını ve uçaktan testlerinin devam ettiğini söyleyen Okumuş son aşamalara gelindiğini ancak 2022 için de yeni test atışlarının söz konusu olduğuna değindi. Seri üretim için de 2022’nin hedeflendiğini ekledi.
GÖKDOĞAN hava-hava füzesin proje isterinin 65 km olduğunu belirten Gürcan Okumuş, proje tamamlandığında bu isterin çok daha ötesinde bir kabiliyete, menzile sahip hava-hava füzesine sahip olunacağına aktarmıştı. GÖKDOĞAN hava-hava füzesinde eğer projelendirme yapılırsa Faz-2’de yapılacak çalışmalar, iyileştirmeler ile çok hızlı bir şekilde 100 km’leri zorlayabileceğini hatta ileriye yönelik bazı teknolojik kazanımlarla çok daha uzun menzillere yönelik de çözümler geliştirilebileceğini açıklamıştı.
7 Nisan 2021’de Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı 4 F-16 uçağı ve 10. Tanker Üs Komutanlığına bağlı tanker uçak koordinesinde bir atış testi yapıldı. F-16 tarafından atılan BOZDOĞAN, TUSAŞ ŞİMŞEK hedef hedef uçağını doğrudan vuruş ile imha etmişti. 25 km menzile sahip BOZDOĞAN 140 kg ağırlığa ve 4 Mach azami hıza sahiptir.
GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN için F-16 Blok 50/+ sürümlerinde de kullanımın söz konusu olup olmadığı üzerine gelen bir soruya ise farklı modellerdeki F-16’ların yanı sıra SİHA’larda da kullanılabileceğini ve entegrasyon konusunda detay veremeyeceğini ancak farklı çözümlerin olduğu cevabını verdi. Bilindiği üzere GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN füzelerinin Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı’nda kullanımı için çalışmalar devam etmektedir.
İlgili Olarak
Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisi, askeri araçlar ve silah sistemleri odaklı savunma sanayi araştırmacısı.