NTV canlı yayınına konuk olan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir F-35 Krizi üzerine yapılan Su-35 ve Su-57 teklifleri ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu.
Rusya tarafından savaş uçağı sağlanmasına yönelik teklif yapıldı belirten Sayın Demir’in açıklaması:
“Su-35 ve Su-57 uçakları ile ilgili konu gündeme getirildi. Bu anlamda karşı tarafın bir teklifi var. Bu teklifte bizim tarafımızdan değerlendiriliyor. Bu tür işlerde bir teklif geldi yarın alıyoruz gibi bir kavram çokta mantıklı değil. Teklif incelenir; mali boyutuyla, teknik boyutuyla , stratejik boyutuyla bu analiz edilir. Bu anlamda hemen karar vermek diye bir şey söz konusu değil ama teklifi çok ciddi değerlendirip, karşı tarafla konuşup harekat açısından Silahlı Kuvvetlerimizin tavrını değerlendirip çok geniş bir analiz yapmak lazım. O açından hemen yarın F-35 defteri kapandı Su-35 defteri açılıyor diye bir hükümde bulunmak mümkün değil. Ama biz tabii ki bu teklifi değerlendirmeye devam edeceğiz.” ifadelerine yer verdi.
Türk Hava Kuvvetleri’nin gelenekselleşmiş bir eğitim ve idame yapısı olduğuna da dikkat çeken Sayın Demir olası Rusya’dan hava platform tedariğinde bu hususun göz önüne alınmasının gerekliliğini vurgulayarak:
“Tabii ki bunun kendi içinde oluşturacağı zorluklar olacak. Biraz daha çaba harcamanız gerekecek. Türkiye’nin ve Hava Kuvvetlerinin özellikle bir geleneksel eğitim tarzı ve kullanım konsepti var. Bunun dışında bir konsept oluştuğunda sırf uçağın kendisi ve teknik anlamda bakım – onarımının dışında harekat konsepti ile ilgili çok geniş çalışmaların yapılması gerekiyor. Bu çok çok kolay bir konu değil. Tabi aşılamayacak bir konu da değil. Bunun ayrıyeten çalışılması gerekiyor. Bunun getireceği çeşitli parametreler çalışılması gerekiyor. Opsiyonumuz kapalı ve tek tercihe bağımlı değiliz. Ama her tercihin kendine göre riskleri, kendine göre çalışılması gereken konular vardır.” açıklamasında bulundu.

Rusya SU-35 savaş uçaklarını Türkiye’ye teslim etmeye hazır
Rusya’nın devlet şirketi olan Rostec CEO’su Sergei Chemezov, Ankara sıcak bakarsa Su-35 Jetlerinin Türkiye’ye satışına hazır olduklarını geçtiğimiz Temmuz ayında ifade etmişti.
Temmuzda ABD sözcüsü Türkiye’nin Rus S-400 hava savunma sistemlerini satın aldıktan sonra JSF F-35 programında kalmalarının imkansız olduğunu söyledi. Türk Dışişleri Bakanlığı ABD’nin kararını gözden geçirmesini istedi. Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu eğer ABD F-35’lerin Türkiye’ye teslimini onaylamazsa Türkiye’nin Rusya dahil diğer ülkeler ile sözleşme imzalamayı düşüneceğini belirtti. Bu gelişmelerin üzerine Rusya’dan böyle bir teklif resmi açıklama ile yapılmış oldu.
Su-35S 4++ Nesil Savaş Uçağı
Su-35S 4++ jenerasyon süpersonik jeti ilk kez 19 Şubat 2008’de havalandı. Su-35S 19 ton ağırlığında, maksimum hızı saatte 2500 km, 20.000 metre servis tavanına ve tek pilottan oluşan bir uçuş ekibine sahip. 2015’ten beri Rus ordusunun hizmetinde olan Su-35S 30mm’lik bir topa ve 8 tonluk bomba/füze taşıma kapasitesine sahip.
Gökyüzündeki Katil (Su-35) СY-35; NATO Kod Adı ile FLANKER-E yazımızı okumak için tıklayınız.
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.