Can Yazıcı
Makineli tüfeklerin ilk örneği 1884 yılında Hiram Maxim tarafından icat edilmiştir. Mayon beslemesi sayesinde teorik olarak sürekli ateş etme imkânı sunarak karşısındaki çok miktarda piyade unsurunu imha etme ya da baskılama potansiyeline sahiptir. Birinci Dünya Savaşı sırasında pek çok ordu tarafından kullanılmaya başlanan Maxim Makineli Tüfek, o dönem için öylesine yüksek ateş gücü oluşturmuştur ki siper savaşları bu yüzden pek çok cephede kilitlenmiştir. Mayon besleme ile devamlı ateş gücü sağlanması, günümüz makineli tüfeklerinde de kullanılmaktadır.
İkinci Dünya Savaşı yıllarına gelindiği zaman ise karşımıza MG42 çıkmaktadır. MG42, değiştirilebilir namlu, sabit mevzi montaj yuvaları, uygun maliyet gibi unsurlar ile tıpkı eski atası Maxim gibi çok iyi bir savunma / baskılama silahıdır. Fakat MG42; mayonları tutan ve silaha takılabilen mayon kutusu, silahın ön kısmındaki bipod, silahın gövdesi üzerindeki dipçik ile artık saldıran kuvvetler tarafından da savunan düşmanları devamlı ateş gücü ile baskılayan ve günümüzde bu unsurlar ile çoğu makineli tüfeğe örnek olmuş ilk modern makineli tüfektir.
Makineli tüfek, devamlı ve yüksek ateş gücü ile saldıran ya da savunan düşman unsurları baskılayan, manevra kabiliyetlerini sınırlayan böylelikle düşman unsurlarının imhasının gerçekleştirilmesini sağlayan / kolaylaştıran destek silahıdır. Günümüzde 4 temel makineli tüfek çeşidi vardır:
• Hafif Makineli Tüfekler (saldırı tüfekleri ile aynı mühimmatı kullanır),
• Genel Maksat Makineli Tüfekler (7.62×51, 7.62x54R gibi muharebe tüfeği mühimmatı kullanırlar, daha yüksek mühimmat gücü ile kullanım alanları oldukça geniştir ve bu sebeple genel maksat tanımı kullanılmaktadır),
• Orta Kalibre Makineli Tüfekler (338 kalibre makineli tüfekler, henüz çok yeni olan bu sınıf, ağır makineli tüfekler ile genel maksat makineli tüfeklerin arasında yer almaktadır),
• Ağır Makineli Tüfekler (12.7×99 NATO, 12.7×108 RUS, 14.5×115 KPV gibi anti materyal mühimmat kullanan makineli silahlardır).
KMG556 Hafif Makineli Tüfek 5.56×45 mm mühimmatı standart haline getirmiş ordularda en önemli tim silahlarından birisi olan hafif makineli tüfeklerin, yerli üretim olan ilk örneği KMG556’dır. KALEKALIP tarafından yüksek titizlikle üretilen KMG556, kalifikasyon testlerini tamamlamış olup farklı birlik ve kuvvetlerimize teslim edilmeye başlanmıştır.
Türkiye’nin ilk 5.56 mm Hafif Makineli Tüfeği: KMG556 çalışmasının tamamı Defence Turk Dergi 8’inci sayısında.
Defence Turk Dergi’ye online ve basılı olarak erişmek için tıklayınız.
Namlu
KMG556, 15.000 atım garantili olan 3 farklı boyda namlu seçeneğine sahiptir. 18 inç, 16 inç ve 13 inç. Soğuk dövme çelik yöntemi ile üretilmekte olup iç ve dış kaplamaları yine KALEKALIP tarafından yapılmaktadır. Pek çok makineli tüfekte olduğu gibi KMG556 namlusu da çabuk değiştirilebilir yapıya sahiptir. Fakat KMG556’nın diğer hafif makineli tüfeklere göre namlu değişiminin biraz daha pratik olduğunu söyleyebiliriz.
Namluyu tutan mandala bastıktan sonra namluyu taşıma kulpundan tutarak biraz yukarı kaldırıp öne çektiğimizde namluyu çabucak çıkarmamız mümkündür. Yeni namlu da yatağına doğru ittirilip yerleştiğinde aşağı doğru bastırılarak kolayca takılmaktadır.
Yazının devamı için lütfen giriş yapın veya kaydolun