Türkmenistan Donanması’nın 92 metrelik bir korvet inşa etmek için Türk şirketleri Gülhan ve Dearsan İş Ortaklığı ile sözleşme imzaladığı 2019 Ağustos ayında basına yansımıştı.
Türkmenbaşı limanında Türkmenistan Donanması için inşa edilecek gemiler Türkmen sınıfı olarak isimlendirilecek. IDEF’19 fuarında Türkmenistan’a ihraç edilecek korvetlerde Aselsan ürünü Gökdeniz CIWS kullanılacağı belirtiliyordu. Basına yansıyan görseller bunu teyit eder nitelikte.
ASELSAN ürünü Gökdeniz’in yanı sıra silah sistemi olarak 2 adet Stabilize Makinalı Tüfek Platformu (STAMP) UKSS mevcut. Yine ASELSAN ile Roketsan işbirliğiyle üretilen Denizaltı Savunma Harbi(DSH) roketi atıcı sistemi bulunuyor.
Forecastinternational internet sitesinde yer alan bilgilere göre ise gemi inşa faaliyetlerine başlandı ve gövdesi şekillenmeye başladı. Rus sitelerin içeriklerine dayandırılan haberde; Türkmenistan’daki Türkmenbaşı tersanesinin Google Earth uydu görüntülerinde, tesiste inşa edilen bir savaş gemisinin gövdesinin varlığını işaret ediyor. Yine Google Earth uydu görüntüleri üzerinden yapılan yorumlamaya göre geminin üretildiği tesis geçen yıl genişletildi. Genişletme çalışmalarının Haziran 2019 itibariyle başladığı ve Mart 2020’de tamamlandığı belirtiliyor. Üretilen savaş gemisinin 65 metre ve 92 metre olmak üzere iki farklı şekilde raporlara yansıdığı ifade edilen haberde uydu görüntülerinden yola çıkarak 92 metre olmasının kuvvetle muhtemel olduğu belirtildi.

Dearsan 2010’dan beri Türkmenistan Deniz Kuvvetleri ve Sınır Muhafızları’na toplam 25 gemi ihraç etti. Bunlar 10 adet 57 metre Tuzla Sınıfı Karakol Gemisi, 2 çıkarma gemisi, 6 adet 33 metrelik hücumbot, 5 adet arama kurtarma gemisi, 1 adet hidrografik gemi ve 1 adet yolcu gemisinden oluşuyor.
Dearsan Türki Cumhuriyetler’de aktif rol alıyor
Dearsan 2016 yılında Kazakistan’daki korvet ihalesinde mutabakat zaptı imzalamıştı. İhale ile ilgili süreç devam ederken Dearsan Azerbaycan’a 16 adet çeşitli tipte gemi ihraç etmek için çalışmalarını sürdürüyor.
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.