Yunanistan ile Mısır arasında imzalanan “Deniz Yetki Alanları Sınırlandırma Anlaşması”na, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan tepki geldi.
Yunanistan ile Mısır arasında, Doğu Akdeniz’de “Deniz Yetki Alanları Sınırlandırma Anlaşması” (MEB) imzalandı. Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın, Mısır’ın başkenti, Kahire’de bir araya gelmesiyle imzalanan anlaşma, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından büyük bir tepkiye maruz kaldı. T.C. Dışişleri Bakanlığı, konuyla ilgili bir açıklama yayınladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, anlaşamaya ‘yok hükmünde’ diyerek tepkisini ortaya koydu.
Şükri ve Dendias’ın anlaşmayla ilgili görüşleri, iki ülke ilişkilerini olumlu etkileyeceği yönünde. Mısır resmi haber ajansı MENA’nın aktardığına göre, deniz yetki alanlarının sınırlandırılması anlaşmasına yönelik teknik konuların tartışılması için, daha önce Yunanistan Dışişleri Bakanı tarafından Kahire’ye birçok ziyaret gerçekleştirilmişti.
Bilindiği üzere Türkiye, Libya ile münhasır ekonomik bölge (MEB) anlaşması imzalamıştı. Yunanistan ve Mısır ise bahse konu anlaşmayı hukuki olarak tanımadıklarını ifade etmişlerdi. Türkiye ile Yunanistan arasında geçen olaylar sebebiyle Doğu Akdeniz’de yükselen tansiyon, Mısır ve Yunanistan arasındaki anlaşmayla birlikte daha da alevlendi.
“Bu anlaşma yok hükmündedir.”
Anlaşmayı Malta ziyareti sırasında öğrenen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tepkisini kesin bir şekilde ifade etti. Bahsedilen anlaşmanın hem Türkiye’nin hem de Libya’nın kıta sahanlığını ve haklarını ihlal ettiğini ifade eden Bakan Mevlütoğlu, “Dolayısıyla, bizim daha önce Birleşmiş Milletler’e (BM) bildirdiğimiz kıta sahanlığımızı ihlâl eden bir anlaşma, bizim için yok hükmündedir.” dedi.
Açıklamalarına devam eden Çavuşoğlu, “Zaten bu noktaya gelmemizin de sebebi, Yunanistan’ın, Kıbrıs Rum Kesimi’nin, yine Mısır, İsrail gibi ülkelerle, Türkiye’yi yok sayarak anlaşmalar imzalamaya çalışması, adımlar atmasıdır. Biz de hem kendimizin, hem de Kıbrıs Türk halkının haklarını korumak için, net, somut adımlar attık. Sadece ‘sismik araştırma’ değil, ‘sondaj’ gemilerimizle de, sahada faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.” diye ekledi.
Çavuşoğlu, “Bu anlaşma yok hükmündedir. Bunun yok hükmünde olduğunu sahada da, masada da göstermeye devam edeceğiz. Hem bunlara hem de tüm dünyaya.” ifadelerinin altını çizdi.
“Türkiye Cumhuriyeti, kendi kıta sahanlığı içerisinde, kendi haklarını ve Kıbrıs etrafında da Kıbrıs Türklerinin haklarını, kararlı bir şekilde sahada ve masada korumaya devam edecektir. Bu tür anlaşmalar veya bu tür iş birlikleri, bizi yolumuzdan alıkoyamaz ve kimse de bizim haklarımızı gasp edemez. Buna hiçbir zaman müsaade etmedik, etmeyeceğiz.”
Çavuşoğlu’nun Malta ve Libya Ziyareti
T.C Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından Malta ve Libya’ya gerçekleştirilen resmi ziyaretlerde ülkeler arasındaki ikili ilişkiler konuşuldu. Yapılan açıklamalarda IRINI operasyonundan da bahsedildi. Ortak açıklamaya göre IRINI Operasyonunun tek taraflı olduğu ve haksız bir şekilde ilerlediği vurgulandı.
İkili ilişkiler kapsamında Türkiye-Malta ilişkilerinin geleceği konusunda olumlu açıklamalar yapıldı. Ziyaret kapsamında Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile de görüşen Çavuşoğlu, Türkiye-AB ilişkilerini normalleştirmek için ortaya koyduğu çabalarından dolayı Borrel’e teşekkürlerini sundu.
İlgili Olarak:
Bakan Akar: Doğu Akdeniz’de Türkiye’siz enerji projeleri başarısızlığa mahkumdur
