Fatih Mehmet Küçük
Uluslararası Anadolu Kartalı – 2023/2 (AE-23/2) Eğitimi, 2 Mayıs – 12 Mayıs 2023 tarihleri arasında 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’nda (Konya) Türk Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları unsurları ile Azerbaycan, BAE, İngiltere, Katar, Pakistan ve NATO AWACS unsurlarının fiili olarak; ABD, Avusturalya, Etiyopya, Fas, Fransa, Gürcistan, İsveç, Kırgızistan, Kuzey Makedonya, Libya, Malezya ve Umman’ın gözlemci statüsünde katılımıyla icra edilmiştir.
Anadolu Kartalı Eğitimi, gerçek harekâta benzetilmiş bir ortamda pilotların yanı sıra hava savunma personelinin ve kontrolörlerin harekâta yönelik eğitim seviyelerinin arttırılması, müşterek ve birleşik harekât usullerinin denenmesi ve geliştirilmesi, gerçek harekât kapsamında kayıpların asgari seviyeye indirilmesi ve görev etkinliğinin azami seviyeye çıkarılması amacıyla her yıl milli ve/veya uluslararası olarak Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi’nde icra edilen eğitimdir.
ANADOLU KARTALI 2023 Eğitimi çalışmasının tamamı Defence Turk Dergi 15′inci sayısında.
Çalışmanın tamamını buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.
Eğitimler kapsamında icra edilen görevlerin eş zamanlı veya çok kısa sürede değerlendirilmesi maksadıyla kullanılan Hava Muharebesi Gösterim Sistemi ve Görev Sonu Değerlendirme Sistemi gibi eğitim yardımcıları dikkate alındığında katılımcı unsurlara harbe hazırlık seviyelerini artırdıkları ileri seviye bir müşterek eğitim ortamı sunmaktadır.
Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi dünyada benzer imkanlara sahip 3 taktik eğitim merkezinden biri olup, Avrupa’da yer alan tek taktik eğitim merkezidir. Tatbikat bölgesi 300×400 km2 alanda Tuz Gölü ve çevresini kapsayan bölgede icra edilmektedir. Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi’nin kuruluşundan bugüne kadar 15 ülke katılımıyla 25 dönemi uluslararası 21 dönemi milli olmak üzere toplam 46 eğitim dönemi uygulanmış ve yaklaşık 26 bin sorti uçuş icra edilmiştir.
Eğitimin Amacı
- Milli ve yabancı unsurların gündüz müşterek harekât yapma imkan ve kabiliyetlerini geliştirmek ve kuvvetler arası karşılıklı desteği artırmak.
- Gerçeğe yakın harekât ortamında, av uçakları ve satıh (kara ve deniz üzerinde) konuşlu hava savunma silah sistemleri ile korunmakta olan taktik ve stratejik hedeflere karşı karma ve hava harekâtı görevlerinin planlama ve icrasını sağlayarak katılımcıların eğitim seviyelerini yükseltmek.
- Yeni taktik ve tekniklerin denenmesine imkan sağlamaktır.
Anadolu Kartalı Eğitimi dünyadaki en geniş eğitim sahalarından birine ev sahipliği yaptığı için azami ölçüde yüksek sayıda uçağın aynı anda ve daha gerçekçi eğitim icra etmesine imkan sağlayabiliyor. Eğitimde Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) F-16 Block 60 Desert Falcon uçakları oldukça ilgi çekti. Dünyadaki en gelişmiş F-16 varyantlarından biri olan Block 60’lar AN/AAQ-32 IFTS (Internal FLIR Targeting System / Dahili FLIR Hedefleme Sistemi) gibi diğer F-16’larda olmayan özelliklere sahip. AGM-88 HARM ve AGM-65 Maverick füzelerini de uçaklar ile birlikte getiren BAE eğitimde aktif bir rol oynadı.
Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı