ASELSAN ile yurtiçi bir firma arasında yeni nesil bir Radar Sistemi geliştirilmesi için sözleşme imzalandı. 20.000.000 euro tutarındaki sözleşme, radarın geliştirilmesine ek olarak üretilmesini de içeriyor.
ASELSAN ve TUSAŞ iş ortaklığında radar anlaşması
16 Mayıs 2023 tarihinde ASELSAN tarafından Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan bildiride 365 milyon 625 bin TL ve 18 milyon 750 bin dolar değerinde sözleşme imzalandığı açıklanmıştı. Yapılan bildiride şu ifadelere yer verilmişti:
“ASELSAN ve TUSAŞ İş Ortaklığı ile Savunma Sanayii Başkanlığı arasında Radar ve Elektronik Harp Sistemleri tedariği, aviyonik yazılım geliştirilmesi ve entegrasyonuna yönelik bir sözleşme imzalanmıştır. Söz konusu sözleşme kapsamında ASELSAN iş payı tutarı 365.625.000,- TL ve 18.750.000,- dolardır. Bu açıklama Savunma Sanayii Başkanlığı’ndan alınan izne istinaden yapılmıştır.“
ASELSAN tarafından halihazırda 35 farklı radar geliştirilerek üretilmiştir ve çoğu küçük boyutlu olmak üzere 1500’den fazla radar aktif olarak görev yapmaktadır. Ayrıca şirketin 29 tane geliştirme aşamasında radarı bulunmaktadır. Şu anda yürütülen 12 radar projesi ise ASELSAN’ın 2030’lu yıllarda geliştirilmesi hedeflenen radar projelerinin alt çalışması arasında yer almaktadır.
2022-23 yılları hedeflerine bakıldığında ise ASELSAN’ın S bant radar çalışmalarını tamamladığı görülmektedir. S bant radarlar ise Uzun Menzil Silah Tespit Radarları ve Erken İhbar Radar Sistemi (EİRS) olarak nitelendirilebilir. EİRS sistemi yakında Fransız Thales lisansı ile Türkiye’de üretilen TRS-22XX radarlarının yerini alacak. Bu kapsamda ilk EİRS fabrika kabul testlerini tamamlayarak geçici kabul ile Adana’da konuşlu bir TRS-XX22 radarının yerini aldı. Taşınabilir EİRS ve Sabit EİRS üretim sayılarının ise 2030 yılına kadar 18 adet civarında olacağı belirtilmektedir.
Kara konuşlu radarlara ek olarak ASELSAN, savaş uçakları için burun radarı da geliştirmektedir. Konuyla ilgili olarak F-16, AKINCI TİHA, HÜRJET ve KIZILELMA için burun radarı çalışmaları ise devam etmektedir. MMU için çalışmalar ise diğer projelere göre biraz daha geriden gelmektedir. Teknoloji hazırlık seviyesi yükseldiğinde 2023 yılı sonlarına doğru başlatılacak proje ile ilk ürünlerin ortaya çıkması beklenmektedir.
SİPER Hava Savunma Sisteminde görev yapacak olan Alçak İrtifa Radarı (AİR) ve Erken İhbar Radarı ilgili geliştirmeler tamamlanarak sistemler teslim edildi. Bu kapsamda radarlar SİPER Hava Savunma Sistemi testlerinde aktif olarak kullanılmaktadır. ALTAY tankının korunması için hayati öneme sahip olan AKKOR’un radarının kabul testleri ise devam etmektedir.
İlgili Olarak
2023’te Türkiye’nin Radar Çalışmaları ve Gelecek Projeksiyonu
Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı