Avustralya, Alman yapımı Type 214 denizaltılarının tedarikini tartışıyor.
1 Haziran 2021 tarihinde ABC News tarafından yayınlanan habere göre Avustralya Donanması, 2030’ların başında hizmete girmesi beklenen Attack sınıfı denizaltıların tesliminden önce, Alman Type 214 denizaltılarını değerlendiriyor. Type 214, Howaldtswerke-Deutsche Werft GmbH tarafından geliştirilen dizel-elektrikli bir denizaltıdır. Siemens tarafından geliştirilen polimer elektrolit membran (PEM) hidrojen yakıt hücrelerini kullanan Type 214, havadan bağımsız tahrik (AIP) sistemine sahiptir.
Type 214 sınıfı denizaltıları, ihracat pazarı için özel olarak tasarlanmıştır. Type 214, Type 209 ailesinin tasarım ilkeleri ile Type 212A denizaltılarının özelliklerini bir araya getiren bir yapıya sahiptir. Type 214, ihracat pazarı için tasarlandığından, daha küçük olan Type 212 sınıfı denizaltılarının bazı özelliklerinden yoksundur. Navy Recognition’a göre Type 214 denizaltılarının yoksun olduğu en önemli özellik manyetik olmayan çelik gövde. Manyetik çelik gövde ise kullanıldığı denizaltıya gizlilik özelliği kazandırmaktadır. Bu bağlamda manyetik anomali dedektörler, Type 212 denizaltılarını daha zor tespit edebilmektedir.
Type 214 Denizaltı
Type 214, Alman Howaldtswerke-Deutsche Werft GmbH (HDW) tarafından geliştirilmiştir. Denizaltı, gövde malzemelerindeki iyileştirmeler sayesinde yaklaşık olarak 400 metre (1,300 ft) derinliğe dalabilmektedir. Denizaltı 84 günlük sefer ihtiyacını (yiyecek, tatlı su ve yakıt) taşıyabilecek şekilde tasarlanmıştır. Type 214 yaklaşık 65 metre (213 ft) uzunluğa sahiptir ve saatte 37 kilometre (20 kn) hıza çıkabilmektedir. 5 adet subay ve 22 adet denizci olmak üzere 27 kişilik mürettebata sahip olan Type 214, havadan bağımsız tahrik (AIP) sistemine sahiptir. Günümüzde Türkiye de dahil olmak üzere 4 ülke (Türkiye, Güney Kore, Portekiz, Yunanistan) tarafından kullanılmaktadır.
İlgili Olarak
İki Avustralyalı şirket, Attack sınıfı denizaltının alt sistemleri için anlaştı
Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı