“Azerbaycan, Karabağ’ı Ermeni işgalinden kurtarmak için başlattığı operasyonda Tovuz bölgesinde gerçekleşen çatışmaların ardından yeni bir vizyon ortaya koymaktadır.”
Ahmet Alemdar- Fatih Mehmet Küçük
Defence Turk Yayın Koordinatörü- Defence Turk Genel Yayın Yönetmeni
.
.
Kökenlerinin birkaç yüzyıl öncesine dayandığı Dağlık Karabağ Sorunu 1992’de Azerbaycan ile Ermenistan’ı savaşa sürükledi. Sovyetler Birliği’nin dağılmasını takiben Azerbaycan’ın, Dağlık Karabağ dâhil 7 ayrı bölgesi, Azerbaycan topraklarının yüzde yirmisine tekabül ediyor, Ermenistan tarafından işgal edildi. İki ülke 1994’ün ilkbaharında Rusya’nın arabuluculuğu ile ateşkes imzalamış olsa da sadece ateşkes anlaşması imzalandığı için savaş hâli durumu devam etmektedir. Günümüzde söz konusu sorun, uluslararası kurumların aracılığında çözüm beklemektedir. Bu süreçte Azerbaycan’ın konumu ‘’savunma’’, Ermenistan ‘’saldırgan’’ ve ‘’işgalci’’ olarak nitelendirilmektedir.
.
.
.
“Ermenistan, Rusya’nın Güney Kafkasya’daki İleri Karakolu”
Eski Rusya Devlet Duması Başkanı Boris Grızlov, “Ermenistan, Rusya’nın Güney Kafkasya’daki ileri karakoludur” derken neyden bahsediyordu? Rusya’nın Güney Kafkasya politikasının kilit ve en önemli aktörü Ermenilerdir yani günümüzde Ermenistan’dır. Ermenistan’ın dezavantajlı jeopolitik konumu, enerjideki dışa bağımlılığı ve komşularla sorunlu ilişkileri Rusya’yı dış politikada önemli bir müttefik haline getirmektedir. Rusya ise bölgesinde tecrit edilmiş ve yalnızlaşmış bir Ermenistan’ı kendi politikaları açısında daha uygun bulduğundan dolayı Azerbaycan ve Türkiye’nin Ermenistan’la ilişkilerinin normalleşmesini kendi çıkarına görmemektedir. 2008 sonrası Gürcistan’ın Batı ile entegrasyona daha fazla önem vermesi Ermenistan’ın Moskova nezdindeki önemini artırmıştır.
.
.
.
Çatışmalara Genel Bakış
Azerbaycan uzun yıllardır Karabağ’daki olası çatışmalara karşı hazırlanıyor. Polenez, LORA, Kaplan füzeleri, DANA obüsleri, helikopter ve topçu sistemlerine yönelik modernizasyon çalışmaları, Orbiter İHA’ların temini ve lisans altı üretimi, Hermes ve Harop tipi İHA’ların satın alınması bu hazırlıkların bir kısmını oluşturuyor. Çatışmaların ilk gününde Ermenistan savunan taraf olma avantajlarını kullandı. Taarruza kalkan Azerbaycan birlikleri çeşitli noktalarda pusuların hedefi oldu. Azerbaycan çatışmaların henüz ilk gününde anti-tank mayınları ve ATGM saldırıları nedeniyle dört tank ve bir adet zırhlı araç kaybetti. Azerbaycan ise Ermeni birliklerine yönelik yoğun topçu atışları, kamikaze İHA saldırıları ve güdümlü mühimmatlı İHA’lar ile taarruz faaliyetlerini destekledi.
.
.
Azerbaycan – Ermenistan Çatışması Üzerine Mülahazalar çalışmasının tamamı Defence Turk Dergi 1’inci sayısında.
Defence Turk Dergi’ye online ve basılı olarak erişmek için tıklayınız.

Savunma Sanayii ile ilgileniyor.