Azerbaycan Hava Kuvvetleri’nin M-346FA hafif taarruz uçağını teslim almaya hazırlanıyor
Shephard Media tarafından aktarılan bilgiye göre, Leonardo firması M-346FA hafif taarruz uçağının ilk uçuşu ile Azerbaycan’a ilk teslimatı gerçekleştirmeyi hedefliyor. Leonardo, 23 Temmuz’da yaptığı açıklamada, M-346FA hafif taarruz uçağının sipariş üzerine yapılan Grifo-M-346 çok modlu radar ile ilk uçuşunu 13 Temmuz’da başarıyla tamamladığını duyurmuştu.
Leonardo Aircraft Genel Müdürü Lucio Valerio Cioffi, “M-346FA, en yeni nesil sensörleri ve ekipmanları entegre edilerek etkili bir hafif taarruz uçağı olarak çalışmasına olanak sunarak, öz M-346’nın tüm gelişmiş eğitim yeteneklerini sunmaktadır.” dedi. Cioffi açıklamasının devamında, “İlk uçakları 2021’de uluslararası lansman müşterisine teslim etmeye hazırlanırken geliştirmeye devam edeceğiz.” ifadelerine yer verdi.
Shephard Media, 2021 yılında teslim edileceği ifade edilen hafif taarruz uçaklarını Azerbaycan’ın sipariş ettiği bilgisini paylaştı.
Leonardo tarafından yapılan açıklamada, M-346FA, eksiksiz bir DAS ve Taktik Veri Bağlantısı dahil ağ merkezli iletişim içerdiği ifade edilirken, “Platform, NATO güçleriyle uygun bir biçimde çalışması adına Link 16’yı da kullanabilir.” ifadeleri yer aldı.
M-346FA hafif taarruz uçağına, IR, radar, lazer veya GPS güdümlü havadan karaya mühimmatlar entegre edilebilir. Opsiyonel olarak bulunan ekstralar arasında kaska monteli ekran (HMD) sistemi ile, isteğe bağlı olarak entegre edilebilen bir silah bölmesi, keşif ve gözetleme sensörleri, hedef tespit sistemleri ve elektronik harp kiti mevcut.

Ağustos 2019’da çıkan raporlarda “bilinmeyen” bir ülkenin 6 adet M-346FA satın aldığı bilgisi mevcuttu. Leonardo ile Azerbaycan olduğu değerlendirilen ülkenin 6 adetlik hafif taarruz uçağı satın alımını Temmuz 2019’da imzaladığı ifade ediliyor.
Azerbaycan ve Pakistan’ın JF-17 görüşmeleri
Pakistan Aeronautical Complex (PAC) temsilcileri IDEAS-18 fuarında, uçağın Azerbaycan’a ihracatı ile ilgili mevcut tüm sorunların çözüldüğünü ve Azerbaycan’ın istediği JF-17 Blok II konfigürasyonunun testlerinin tamamlandığını söylemişti. Azerbaycan Hava Kuvvetleri, bu versiyonun bir süredir Pakistan Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmasını bekliyordu. Pakistan Hava Kuvvetleri tarafından bir süredir kullanılan Blok II versiyonu kullanım sürecinin ardından kendini kanıtladı.
Blok II versiyonunun en önemli avantajlardan biri, havada yakıt ikmal kabiliyetinin bulunması. Blok II modelinde ayrıca gelişmiş aviyonik, geliştirilmiş yük taşıma kapasitesi, veri bağlantısı ve elektronik harp kabiliyeti bulunuyor. Azerbaycan tarafı şu anda JF-17’de kullanmak üzere hem Çin ve İtalyan üretimi AESA radarları gözden geçiriyor.

İlgili Olarak

Çukurova Üniversitesi Gazetecilik Öğrencisi, savunma sanayii ve global askeri teknolojilerle ilgileniyor.