Nurol BAE Systems (BNA) “VTOL Çok Amaçlı İnsansız Hava Aracı” projesi üzerinde çalışıyor.
Defence Turk tarafından çalışmaları uzun süredir takip edilen BNA, yurt içi ve yurt dışındaki müşterileri için kritik havacılık komponentleri üzerinde çalışıyor.
Nurol Holding’in %51 ve BAE Systems’in %49 ortaklığıyla Kasım 2015’te kurulup, Ağustos 2016’da faaliyetlerine başlayan BNA (Nurol BAE Systems) tarafından geliştirilen VTOL Çok Amaçlı İnsansız Hava Aracı’na dair ilk fotoğraf BNA Linkedin hesabında “Çok yakında…” açıklaması ile paylaşıldı.
BNA Entegre Uçuş Sistemleri grubu bünyesinde 50 kg yük/kargo taşıyabilen, tilt-kanat konsepti üzerine kurgulanmış elektrikli Kargo İnsanız Hava Aracı ölçeklendirilmiş prototip üretim çalışmaları tamamlanmış bulunuyor. İlk uçuşu 2020’de gerçekleştirilmesi planlanan sistem, Türkiye’nin hem sivil hem de askeri alanda insansız kargo/ekipman/mühimmat/gıda vb. taşımacılığı ile ilgili önemli bir kilometre taşı olacak.
Farklı alanlarda kullanıma uygun olmaları ve lojistik destek görevlerinde çözüm olarak karşımıza çıkan dikey iniş kalkış (VTOL) kabiliyetli İHA’lar özellikle gemiler için kritik konumda bulunuyor. Halihazırda dünyada donanmalarının geneli, gemiler arası transfer işlemlerinde insanlı helikopterler kullanıyor. Özellikle belli kapasitedeki kargoların nakli veya çeşitli gözetleme faaliyetleri için gemilere konuşlandırılabilecek VTOL İHA’lar önem arz ediyor.
Gemilerde olan bu ihtiyaçlar kara üzerindeki çeşitli karakollarda da kullanılması halinde ciddi avantajlar getirebilir.
BNA: “Amaç Dışa Bağımlılığı Azaltmak”
BNA şirketi, Türkiye’deki milli havacılık kabiliyetlerinin geliştirilmesi için atılan adımlarda dışarıya bağımlılığı azaltıcı alt sistem çözümlerini oluşturmak üzere yola çıkmış bulunuyor. Şirket fiili olarak yaklaşık dört yıldır faaliyet gösteriyor. BNA’nın ana odak noktası uçuş kontrol sistemleri, motor kontrol sistemleri, yakıt kontrol sistemleri ve iklimlendirme sistemleri gibi arızası durumununda uçağın kaybına sebep olabilecek kritik sistemler.
Defence Turk Eurasia 2018’de BNA Genel Müdürü Eray Gökalp ile söyleşi yapmıştı:
İlk sözleşmeyle Almanya’ya ihracat yapılmıştı
”1.5 sene zarfında, şu anda 40 kişilik bir yerli mühendislik gücüne sahibiz. Arkadaşlarımız ortalama 16 yıl tecrübeye sahip. Özellikle yurt dışından tersine beyin göçü vasıtasıyla da ciddi kabiliyetleri şirketimize kazandırmış bulunuyoruz. Projelerdeki katkımıza gelirsek de geçen sene özellikle çok stratejik olarak gördüğümüz Almanya’ya, Almanya’da yerleşik bir firma, adı Aerospace Embedded Solutions, bu firma Alman MTU firması ve Safran Electronics Fransız firmasının ortak şirketi. Bu şirketle uzun süre görüşmelerin ve denetimlerin akabinde bir sözleşme imzaladık. Bu sözleşmede AES firmasının geliştirdiği bir motorun ki 5.000 beygir gücünde bir gaz türbin motoru, bunun elektronik kontrol ünitesini, yazılım, donanım, sertifikasyon tüm sorumluluğu BNA’da olacak şekilde sözleşmemizi imzaladık. Bu çok stratejik bir proje çünkü ilk projemizi biz dışarıya yani ihracat projesi olarak başlattık. Bu da bize önemli bir avantaj sağlıyor Türkiye’deki konumumuzu güçlendirmek adına. Bu nedir? Motorun aslında kalbi dediğimiz bir motor kontrol ünitesi aynı bizim tanımladığımız yol haritasındaki diğer sistemlerde olduğu gibi, uçuş kontrol sistemi, yakıt ve iklimlendirme sistemleri de bunu devamında gelecek projeler.” dedi.
Nurol Holding ve BAE Systems’in havacılıkta güçlü ortaklığı: BNA
Dış Haberler Editörü