Nurol Holding’in %51 ve BAE Systems’in %49 ortaklığıyla Kasım 2015’te kurulan BNA (Nurol BAE Systems) faaliyetlerine Ağustos 2016’da başladı.
Amaç dışarıya bağımlılığı azaltmak
BNA şirketi, Türkiye’deki milli havacılık kabiliyetlerinin geliştirilmesi için atılan adımlarda dışarıya bağımlılığı azaltıcı alt sistem çözümlerini oluşturmak üzere yola çıkmış bulunuyor. Şirket fiili olarak yaklaşık iki yıldır faaliyet gösteriyor. BNA’in ana odak noktası uçuş kontrol sistemleri, motor kontrol sistemleri, yakıt kontrol sistemleri ve iklimlendirme sistemleri gibi arızası durumununda uçağın kaybına sebep olabilecek kritik sistemler.
BNA Genel Müdürü Eray Gökalp DefenceTurk’e açıklamalarda bulundu
İlk sözleşmeyle Almanya’ya ihracat
Eurasia Airshow bünyesinde DefenceTurk’e açıklamalarda bulunan BNA Genel Müdürü Eray Gökalp ” 1.5 sene zarfında, şu anda 40 kişilik bir yerli mühendislik gücüne sahibiz. Arkadaşlarımız ortalama 16 yıl tecrübeye sahip. Özellikle yurt dışından tersine beyin göçü vasıtasıyla da ciddi kabiliyetleri şirketimize kazandırmış bulunuyoruz.” açıklamalarında bulunarak şirketin alt sistem bazında yerlileşmeye önem verdiğini vurguladı ve açıklamalarına şu şekilde devam etti; “Projelerdeki katkımıza gelirsek de geçen sene özellikle çok stratejik olarak gördüğümüz Almanya’ya, Almanya’da yerleşik bir firma, adı Aerospace Embedded Solutions, bu firma Alman MTU firması ve Safran Electronics Fransız firmasının ortak şirketi. Bu şirketle uzun süre görüşmelerin ve denetimlerin akabinde bir sözleşme imzaladık. Bu sözleşmede AES firmasının geliştirdiği bir motorun ki 5.000 beygir gücünde bir gaz türbin motoru, bunun elektronik kontrol ünitesini, yazılım, donanım, sertifikasyon tüm sorumluluğu BNA’da olacak şekilde sözleşmemizi imzaladık. Bu çok stratejik bir proje çünkü ilk projemizi biz dışarıya yani ihracat projesi olarak başlattık. Bu da bize önemli bir avantaj sağlıyor Türkiye’deki konumumuzu güçlendirmek adına. Bu nedir? Motorun aslında kalbi dediğimiz bir motor kontrol ünitesi aynı bizim tanımladığımız yol haritasındaki diğer sistemlerde olduğu gibi, uçuş kontrol sistemi, yakıt ve iklimlendirme sistemleri de bunu devamında gelecek projeler.”
Hürkuş için harici yakıt tankı
Firma Türkiye’de TAI’nin Hürkuş-C için ilave yakıt tankı ihtiyacını belirtmesi üzerine 80 galonluk bir harici yakıt tankının konsept tasarımını, ön tasarımlarını yapıp prototiplerini üretti ve kabiliyetlerini kanıtladı. BNA yine TAI tarafından Atak helikopteri için de yakıt tankı ihtiyacı belirtilmesi üzerine TAI’nin Bilgi İstek Dokümanı’na (BİD) cevabını iletti.
BNA Genel Müdürü Eray Gökalp açıklamalarına şu şekilde devam etti: “Bunun haricinde uçuş kontrol sistemi bizim için çok önemli bir kabiliyet alanı. Özellikle sayısal uçuş kontrol dediğimiz sistemin şu anda altyapısını kurduk. Milli Muharip Uçak projesinde yine TAI’nin geliştirmekte olduğu jet eğitim uçağı projesinde ve potansiyel ilerideki helikopter projelerinde de hayati öneme sahip dijital ya da sayısal uçuş kontrol sistemini geliştirmek üzere yola çıkmış durumdayız. Ciddi altyapı çalışmalarımız var. Şirketimizde buna yönelik bir simülasyon ortamı da geliştirdik. Yine farklı bir projeyi İngiltere’ye ihracat şeklinde yapıyoruz. Bunun da temeli aslında geleceğin kokpiti diye düşünülen ve sanal gerçeklik tabanlı bir sistem üzerinde çalışıyoruz. Bu da bir yazılım geliştirme projesi. Bunu da İngiltere’de ki BAE System’e gerçekleştiriyoruz. İkinci büyük projemiz bu.
BNA Genel Müdürü Eray Gökalp, ayrıca havacılıkla yola çıktıklarını ancak konu elektronik olduğu için FNNS’in taktik zırhlı araçlar için de kritik görev kontrol ekipmanlarının tasarım ve üretimini gerçekleştirmek üzere de görüşmeleri sürdürdüklerini belirtti.
Defence Turk Genel Yayın Yönetmeni. Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunu ve amatör fotoğrafçı. Teknoloji, otomotiv ve uluslararası ilişkiler meraklısı. Savunma sanayii araştırmacısı.