Boeing, Hindistan’da uzun süredir devam eden savaş uçağı ihalelerinden biri için F-15EX’i teklif etmeyi düşünüyor.
ABD merkezli havacılık devi Boeing’in teklif sunmayı planladığı ihalede F/A-18E/F savaş uçağı da mevcut. Airframer dergisinin aktardığına göre ise; Hindistan, ABD hükümetinden, 110 adetlik savaş uçağı ihalesi için Hindistan Hava Kuvvetleri’nin belirttiği gereksinim nedeniyle çift motorlu bir savaş uçağı sunmasını istedi.
Boeing yetkilisi yaptığı açıklamada, “Hindistan Hava Kuvvetleri’nin sunduğu gereklilikler hakkında daha fazla tanım beklerken F-15EX için bir lisans talep ettik, böylece potansiyel çözümlerin tamamını spektrumda uygun olduğunda paylaşmaya hazırız” ifadesini kullandı.
F-15EX Advanced Eagle
Advanced Eagle adıyla geçen F-15EX, 13.380 kg’a kadar eşsiz bir silah istasyonu kapasitesine sahip olacak. 12 adet havadan havaya silah paylonuna ve 15 adet de havadan yere silah paylonuna sahip olacak. Gelişmiş F-15, havadan havaya, havadan karaya ve havadan deniz unsurlarına saldırı için gerekli mühimmatların tamamını taşıması amacıyla geliştirilmiştir. Uçak herhangi bir verilen görevde aynı anda birden fazla hedefe müdahale kabiliyetine sahiptir. Gelişmiş F-15’in tasarım mimarisi, yeni silahların ekonomik ve düşük riskli entegrasyonunu kolaylaştırıyor. Tamamen entegre bir elektronik harp paketi, alanında sahip olabileceği geniş bir koruma yelpazesine sahiptir. Ve ortaya çıkan tehditler karşısında baskın olması için tasarlanmıştır. F-15EX, modern hava savunma sistemleri karşısında hayatta kalabilecek ve gelişmiş karşı önlemleriyle gerekli yanıltmaları yapabilecek kapasitededir. Ayrıca, yeni ve daha güçlü ikiz motorların, F-15EX’e rakipsiz bir hız ve ivmelenme yeteneği sağladığı ve pilotun da hedefe daha hızlı ulaşmasını sağladığı eklenenler arasında dikkat çekmekte.
21. yüzyıla ait kokpiti, savaş alanı hakkındaki bilgilere gerçek zamanlı erişim sağlar ve iş yükünü azaltmak, karar verme sürecini hızlandırmak, görev yönetimini geliştirmek maksadıyla yeniden tasarlanmıştır. Böylelikle pilotun durumsal farkındalığı artacak ve efektif görev tanımları yapılabilecektir. F-15EX, dünyanın en hızlı görev bilgisayarı olan Display Core Processor II’yi içermektedir. Bu bilgisayarın saniyede 87 milyar komutu işleme kabiliyeti olduğu söyleniyor. Böylelikle mürettebatı için oldukça etkili bir savaş aracı haline gelmiş oluyor.
Yeni F-15 varyasyonu F-15EX’in detayları

Çukurova Üniversitesi Gazetecilik Öğrencisi, savunma sanayii ve global askeri teknolojilerle ilgileniyor.