Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyacı olan TF2000 Hava Savunma Harbi Muhribinin ana sensörünün yurt içinde geliştirilmesi amacıyla başlatılan Çok Amaçlı Faz Dizinli Radar (ÇAFRAD) projesinde çok önemli bir eşik aşıldı.
ÇAFRAD radarı test grubu 24 Kasım tarihinde yerli Gemi Entegre Savaş İdare Sistemi (GENESİS) ile modernize edilen Gabya sınıfı fırkateyn TCG Göksu’nun helikopter pistine entegre edilmiş bir şekilde denize açıldı. 2019 yılının ilk yarısında bitirilmesi planlanan test sürecinde özellikle 11-14 Aralık tarihlerinde Karadeniz’de önemli testler gerçekleştiriliyor. Bu testler kapsamında ÇAFRAD’ın güdümlediği Evolved Sea Sparrow Missile (ESSM) hava savunma füzesi TAI tarafından üretilen ŞİMŞEK Yüksek Hızlı Hedef Uçak Sistemini vurmayı başardı. Proje kapsamında 3 adedi opsiyon olmak üzere toplam 4 adet ÇAFRAD Sistemi tedarik edilecek. Teslimatlara ise 2023 yılında başlanması planlanıyor.

138,8 metre boyundaki Gabya sınıfı fırkateynlerin tamamının savaş yönetim sistemleri GENESİS sistemi ile değiştirilerek modern hale getirilmiştir. TCG Göksu’nun da aralarında bulunduğu 8 Gabya sınıfı fırkateynden 4’üne 8 hücre (her hücrede 4 ESSM füzesi) Mk 41 dikey fırlatma sistemi (VLS) ve Smart S Mk 2 3D Hava Arama Radarı ilave edilmiş ve savunma kabiliyetleri arttırılmıştır.
NATO Seasparrow Projesi, Avustralya, Belçika, Kanada, Danimarka, Almanya, Yunanistan, Hollanda, Norveç, Portekiz, İspanya, Türkiye ve ABD’de olmak üzere Eylül 2018’e kadar 12 ülkeden oluşan uluslararası bir konsorsiyumdu. Projeye son olarak Eylül 2018’de Belçika katıldı. Belçika’nın katılımı ile projeye üye olan ülke sayısı 13’e çıktı. 13 üye ülke, füzelerin ve destek ekipmanının mühendislik, geliştirme, üretim ve sürdürülmesinde ortaktır. NATO Seasparrow Projesi, 1968 yılında kurulan NATO’nun en uzun soluklu, başarılı bir silah programı ve bu yıl 50. yılını kutluyor.

Terminal safhası yarı aktif radar güdümlü mevcut ESSM füzesi taklaşık 50km maksimum menzile ve Mach 4+ maksimum hıza sahiptir. Türkiye’den Roketsan mevcut programda muhtelif mekanik ve kompozit parçaları içeren iş paketinin üretim sorumlusu olarak görev yapıyor. Mevcut ESSM’in yarı aktif ve aktif arayıcı başlığa sahip daha gelişmiş ESSM Block 2 versiyonu ile ilgili çalışmalar devam ediyor.
Defence Turk Genel Yayın Yönetmeni. Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunu ve amatör fotoğrafçı. Teknoloji, otomotiv ve uluslararası ilişkiler meraklısı. Savunma sanayii araştırmacısı.