17 Mart sabahı Hindistan Hava Kuvvetleri (IAF)’ne ait bir MiG-21 Bison savaş uçağının düştüğü doğrulandı. Hindistan Hava Kuvvetleri tarafından paylaşılan bildiride kazanın, MiG-21’in savaş eğitimi icra etmek için kalkış izni aldıktan sonra, havalanırken gerçekleştiği açıklandı. Twitter üzerinden yapılan açıklamada ölümlü kaza için:
“IAF’a ait bir MiG-21 Bison uçağı, bu sabah Hindistan’ın merkezindeki hava üssünde savaş eğitimi görevi için kalkış yaparken ölümcül bir kazaya karıştı. IAF, trajik kazada Grup Kaptan A. Gupta’yı kaybetti. IAF derin başsağlığı diliyor ve aile üyeleriyle sıkı sıkıya duruyor. Kazanın nedeninin belirlenmesi için bir soruşturma yapılması kararlaştırıldı.”
ifadelerine yer verildi.
Hindistan Savunma Bakanlığı’na göre, 1970’lerden bu yana 400’den fazla MiG-21 düştü ve çoğu teknik aksaklıklardan kaynaklanıyordu. Jetler 1960’larda SSCB’den satın alınmıştı. 1980’lerde IAF, eskimiş jetleri değiştirmek için Tejas programını başlattı. Ancak programda yaşanan gecikmeler nedeniyle Hindistan, MiG-21’lerinin toplam teknik ömrünü uzatmaya karar vererek; uçağın turbofan motorlarını, radarlarını, aviyoniklerini vb. yükseltmeye çalışmaktadır.
MiG-21
MiG-21, Tüm zamanların en çok üretilen süpersonik jet avcı uçağıdır. Tarihi, soğuk savaş dönemine dayanmaktadır. Mikoyan tasarım bürosu, eskiyen MiG-19’ları değiştirmek için 1950’lerde MiG-21’i geliştirmeye başladı. MiG-21’in İlk uçuşu 1956’da gerçekleşti. Üretim 1959’da başladı ve kısa süre sonra hizmete girdi. Çin üretimleri de sayılırsa 10.000’den fazla birim üretilmiştir. Şu ana kadar yaklaşık 27 adet varyantı vardır ve Bison da bu varyantların içerisindedir. MiG-21, 50 ülkede hizmet veriyordu. Modası geçmiş bir uçak olmasına rağmen hala ülkelere hizmet vermeye devam ediyor.
LCA Tejas
Hindistan Kabine Güvenlik Komitesi 2021 yılı Ocak ayı içerisinde, 73 adet LCA Tejas Mk-1A savaş uçağı ve 10 adet LCA Tejas Mk-1 eğitim uçağının 6,56 milyar dolar karşılığında satın alınmasını onaylamıştı. LCA Tejas, tek motorlu, hafif, son derece çevik, çok rollü ses üstü (süpersonik) hıza sahip bir savaş uçağıdır ve 4 katmanlı fly-by-wire uçuş kumanda sistemi ile donatılmış delta (üçgen) kanatlı bir uçaktır. Uçak, General Electric GE 404F2/J-IN20 turbofan motorla güçlendirilmiştir. Gövdesinde kullanılan gelişmiş kompozitler, yüksek mukavemet/ağırlık oranı, uzun yorulma ömrü ve düşük radar izi sağlar.
Uçak Kazalarında Artış
Hindistan Hava Kuvvetleri bünyesindeki uçaklar son dönemde kazalar ile gündeme gelmekte. Geçtiğimiz 2 yıl içerisinde Hint donanmasında en az üç MiG-29K/UB savaş uçağının düştüğüne dair haber kamuoyuna yansıdı;
- Haziran 2019’da, Hint Donanmasına ait savaş uçağı MiG 29K kalkış sırasında Goa Uluslararası Havaalanı’ndaki pistte kırıma uğradı ve alev aldı. Askeri yetkililer, pilotun güvenli bir şekilde kendini fırlattığını hayati risk oluşturmayacak şekilde yaralandığını ifade etti.
- Hint Donanmasına ait MiG-29K, 16 Kasım 2019’da Dabolim’de bulunan hava üssünden (INS Hansa’dan) kalktıktan kısa bir süre sonra düştü. Kazanın sebebi motordan kaynaklandığı ifade edildi.
- Şubat 2020’de, Hint Donanması’na ait MiG-29K, Arap Denizi’nde görevde olan INS Vikramaditya uçak gemisinden rutin hava devriyesi için kalktıktan sonra motor arızası sebebiyle düştü.
İlgili Olarak:
ODTÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası ilişkiler bölümü öğrencisi. Savunma politikaları ve savunma sanayii meraklısı.