Pilot Yüzbaşı Cengiz TOPEL, Türk Hava Kuvvetleri’nin Kıbrıs’ta şehit olan ilk savaş pilotudur. Yunanistan ve Rum güçlerinin Kıbrıs Türklerine yaptığı zulme karşılık 8 Ağustos 1964’te Kıbrıs’a gönderilen dörtlü uçuş kolunu komuta eden Pilot Yüzbaşı Cengiz TOPEL, yapılan uçaksavar saldırısından sağ kurtulmuştur. Buna rağmen, Rum askerleri tarafından yapılan işkence sonucu şehit olmuştur ve sonrasında naaşı Türkiye’ye gönderilmiştir.
TOPEL’in Ailesi ve Okul Hayatı
Trabzonlu Hakkı Bey ve Mebuse Hanım çiftinin dört evladından üçüncüsü olan Cengiz TOPEL, 2 Eylül 1934 tarihinde dünyaya geldi. Babası Tekel tütün eksperi, annesi ise ev hanımıydı. İlkokul tahsiline Bandırma II. İlkokulu’nda başlayıp, babasının işinden dolayı Balıkesir, Gönen Ömer Seyfettin İlkokulu’nda devam etti. Ardından babasının vefatı ile ailesi ile beraber İstanbul Kadıköy’e taşınmak zorunda kaldı.
Ortaöğrenimini Kadıköy Yel Değirmeni Okulu’nda tamamladıktan sonra Haydarpaşa Lisesi’nde eğitim-öğrenim hayatına devam etti. Orduya girmek isteyen TOPEL, Kuleli Askeri Lisesine geçerek 1953 yılında okulunu bitirdi. Sonrasında, Kara Harp Okulu’ndan 1955 yılında Asteğmen olarak mezun oldu. Küçüklükten beri havacılığa tutkusu olan vatan evladı TOPEL, Hava sınıfına geçerek pilotaj eğitimi için Kanada’ya gönderildi. Pilotaj eğitimi tamamladıktan sonra ülkesine dönen Üsteğmen Pilot Cengiz, Merzifon 5. Ana Jet Üs Komutanlığında göreve başladı. 1961 yılında Eskişehir 1. Hava Ana Jet Üs Komutanlığına tayini çıkan Topel, 1963 yılında Yüzbaşı rütbesine terfi edildi.
Kıbrıs’ta Uçuşu
8 Ağustos 1964 tarihinde Rumların, Kıbrıslı Türklere karşı yaptığı insanlık dışı hareketlerinden dolayı TSK, Kıbrıs’a dörtlü koldan oluşan savaş uçaklarını gönderdi. Dörtlü Kol Komutanı Yüzbaşı Cengiz TOPEL’in F-100 uçağı yerden aldığı uçaksavar ateşiyle düşürüldü. Uçak alev aldığında tecrübeli pilot Topel, uçaktan paraşütle atlamayı başardı. Lefke’ye yakın olan Peristeronori Köyü’ne inen ve koşarak Lefke’ye yetişmeye çalışan TOPEL, Rumlar tarafından çoktan fark edilmiştir. Peristeronori yakınlarında EOKA Lideri Grivas ve askerleri tarafından yakalanıp, Güzelyurt’a götürülür. Güzelyurt’ta savaş hukukuna göre muamele edilmesi gerekirken Rum askerlerinin işkencesine maruz kalmış, ve 29 yaşında şehit olmuştur. Rumların iddiasına göre hastanede tedavi edilirken öldüğü dile getirilse de, aslında durum aksini gösteriyordu. 12 Ağustos’ta Anavatan’a getirilen Kıbrıs davamızın ilk hava harp şehidi Yüzbaşı Cengiz TOPEL‘in otopsisi Türk ve Danimarkalı doktorlar huzurunda yapılmış ve işkence yapıldığına dair deliller ile rapor tutulmuştur.
Cengiz TOPEL’in Cenaze Töreni
Cengiz TOPEL için Kıbrıs’ta, Adana’da, Ankara ve İstanbul’da yapılan törenlerden sonra naaşı 14 Ağustos 1964 tarihinde Edirnekapı Sakızağacı Hava Şehitliği’nde toprağa verilmiştir.
Yazımızın sonuna gelirken, bizler geçmişten günümüze kadar vatanı için canından vazgeçen her vatan evladı gibi her karışı kan ile sulanmış topraklarımızı her şeye rağmen savunma, geliştirme ve büyütme bilincinde olmalıyız. Günlük tartışmalarla kendimizi yıpratmamalı, çağlara seslenen, muasır devletler seviyesinin üstüne çıkmayı misyon ve vizyon edinmiş vatanına ve milletine sahip çıkan bireyler olmamız gerekiyor. İçimizde sulha erip, cihana sulh yaymamız gerekmektedir.
Başta tüm şehitlerimiz olmak üzere, son mermisine kadar Rumları yanına yaklaştırmayan, işkence sırasında konuşmayan Şehit Yüzbaşı Cengiz Topel’i saygı, sevgi ve minnetle anıyoruz. Allah rahmet eylesin.
İlgili Olarak
Ambargonun Durduramadıkları: Kıbrıs Barış Harekâtı ve Türk Savunma Sanayii
Kaynaklar:
http://www.hvkk.tsk.tr/TR/IcerikDetay.aspx?ID=41&IcerikID=93
https://www.biyografi.net.tr/cengiz-topel-kimdir/
http://www.tayyareci.com/hvtarihi/cengiztopel/yerde.asp
https://www.havaciyiz.com/Havacilarimiz6.htm
http://www.sanalbasin.com/cengiz-topel-29662684

Uluslararası İlişkiler Lisans Öğrencisi, Askeri teknoloji, Jeopolitik ve Güvenlik Çalışmaları üzerine okumalar yapıyor, Kültürleri tanımayı ve dil öğrenmeyi seviyor.