Ahmet Alemdar
Defence Turk: HIZIR zırhlısı, Ateş olarak TSK envanterine girdi. Katmerciler üretip envantere kazandırmış daha sonra da bunu ihraç edilebilmiş bir firma. Geçtiğimiz IDEF Fuarı’nda ise Eren’in lansmanını gördük ve Eren’in aslında hikayesi de var. Eren aracından ve farklılarından bahsedebilir misiniz?
Fahrettin Akpak: Eren ismi Karadeniz’de şehit olan Eren Bülbül’den geliyor. Eren aracımız daha çok şehir içerisindeki olaylara müdahale etmek amacıyla meskun mahal müdahale aracı olarak tasarlandı. Üretilmiş olan bir araç. 4×4 özelliğine sahip hem arazide hem de şehir içerisinde kullanıma uygun. Aynı zamanda kısa dingil mesafesiyle aracın dönüş yarıçapındaki azalış ve manevra kabiliyetinin yüksekliği aracı aynı zamanda şehir içerisinde de uygun kullanıma sahip olan bir ürün haline getirdi. Aynı zamanda aracın dar ve siluetinin düşük yapılıyor olmasıyla da yine aynı şekilde şehir içerisinde çok rahat kullanımına imkan veren bir yapıya sahip.
Defence Turk: Eren’in şu an ihracatıyla ilgili görüşmeler var mı?
Fahrettin Akpak: Eren’in ihracatı ile ilgili görüşmeler devam ediyor. Gün sayıyoruz. Afrika ülkeleri ile irtibatımız devam ediyor. Afrika ülkelerinde soğutma performansı açısından tropikal iklimi özellikle güçlü yönü olması sebebiyle tropikal iklime sahip olan ülkelerde çok tutulabilecek bir araç.
Katmerciler Ar-Ge Merkezi Yöneticisi Fahrettin Akpak ile Söyleşi çalışmasının tamamı Defence Turk Dergi 17′nci sayısında.
Çalışmanın tamamını buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.
Defence Turk: HIZIR da ciddi bir geçmişe sahip aslında. Türkiye’de Ateş olarak envantere girdi. Afrika’da birçok ülkede envantere girdi. Hatta bir dönem böyle çok arka arkaya ihracatını gördük. Tüm bu miras üzerinden HIZIR II ile ilgili neler söylemek istersiniz?
Fahrettin Akpak: HIZIR beklediğimiz performansı sergiledi. Hem yurt içerisinde Ateş projesi ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterine girdi. Yurt dışında aracımızı Kuzey Afrika ülkeleri başta olmak üzere farklı ülkelere ihracat imkanı bekliyorduk ve o hedeflerimize ulaştık. Benzer şekilde HIZIR’ın elde etmiş olduğu başarıyı HIZIR II ile de devam ettirmeyi hedefliyoruz. HIZIR II’nin HIZIR’dan farkı, 9 kişi olan personel kapasitesini 14 kişiye kadar çıkıyor olması. HIZIR II aracımızı aynı zamanda mayın koruma seviyesi olarak da HIZIR’dan biraz daha güçlü mayınlara karşı dayanıklı hale getirdik. HIZIR II aracında balistik koruma seviyesi gene segmentinin en üst seviyesinde. Ayrıca HIZIR II, 400 beygirlik motor gücüyle bu segmentteki en yüksek motor gücüne sahip olan tam otomatik şanzımana sahip olan bir aracımız.
Araç 14 kişilik konfigürasyona sahip. Ancak aracın üzerinde silah kulesi adapte edilince 13 kişi oluyor. Nişancı koltuğu eklendiği için kapasite bir kişi azalıyor. Bu aracın en büyük özelliklerinden bir tanesi ifade ettiğim gibi çok yüksek koruma seviyesine sahip olması. Bu mayın koruma seviyesi ile beraber sağlanması gerekli olan bir takım başka özellikler de var. O özelliklerden en önemlisi de koltuk. Koltuk mayına karşı korumalı bir koltuk. 5 nokta emniyet kemerine sahip olan bu koltuğa oturan personel, mayının şok dalgasıyla beraber koltuğun özelliğinden dolayı alttan gelen mayın etkisini absorbe edip omura binen yükleri minimize ediyor ve böylelikle personel mayından korunmuş oluyor.

Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı