Malezya Ordusu, 20 yıl önce satın almış olduğu askerî araç teknolojisini modernize ediyor.
Malezya, kara kuvvetleri ihtiyaçları doğrultusunda aktif olarak kullanımda olan ve paletli bir zırhlı araç olan ACV-300 filosunun modernize edilmesini talep etti.
ACV-300, Türk savunma şirketi FNSS ve Malezya’dan DRB-Hicom Defence Technologies (Deftech) tarafından geliştirilmiştir. Temel olarak Amerikan yapımı M-113 ZPT şasisi ve ACV-15/ZMA-15 baz alınarak geliştirilen ACV-300, 2002 ve 2004 yılları arasında toplamda 211 adet, devam eden yıllarda ise ek olarak 56 adet olmak üzere toplam 267 adet olmak üzere Malezya Ordusu tarafından sipariş edilmiş ve teslim alınmıştı.
Malezya ordusunda, ZMA versiyonundaki ACV-300, bir adet 25 mm otomatik top ve tek kişilik bir keskin nişancı kulesi ile donatılmıştır. Defense Studies’in aktardığı üzere henüz ACV-300 araçlarını hangi modernizasyon programına koyulacağı belirli değil. Ancak ACV-300’ün modernizasyonu yeni bir silah sistemi veya yeni bir zırh paketi içerebilir.
FNSS firması, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın operasyonel ihtiyaçlarını sağlamak için 1992 yılında ACV-15 modelini geliştirmiştir. Zırhlı Muharebe Aracı (ZMA-15); 350/400 BG dizel motor ve otomatik transmisyonlu güç paketi sayesinde ana muharebe tankları ile ortak hareket yeteneğine sahip, 13-15 ton sınıfında, amfibi, paletli zırhlı araçlara verilen genel addır. ZMA-15’ler farklı alt sistemlerin entegre edilmesi suretiyle her türlü görevi yerine getirmeye olanak sağlayan platform tasarımına sahiptir. Geliştirilmiş Zırhlı Personel Taşıyıcı (GZPT) şasesi ZMA-15 sınıfındaki bütün araçların baz araç versiyonudur.
ACV-300 ise yine aynı tarih skalasında alıcı konumundaki Malezya ordusu için geliştirilen bir ZMA varyantıdır. ACV-300’ün zırhı, 14,5 mm’lik zırh delici mühimmata karşı koruma sağlıyor. İsteğe bağlı olarak, araca 30 mm balistik mermilere ve HEAT(Yüksek Patlayıcılı Anti-Tank mühimmatı)’a karşı karşı koruma sağlamak için ek zırh plakaları eklenebilmektedir.
ACV-300 araçlarına Adnan takma ismi verilmiştir ve bu araçlarda RVH TacNav model GPS, LWD Avimo lazer uyarı sistemi, Wegmann 76 mm bomba atar, NBC korunma sistemi ve SNVVS-2 model gece görüş sistemleri bulunmaktadır. ACV-300, Birleşik Arap Emirlikleri, Filipin Silahlı Kuvvetleri ve Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından da kullanılmaktadır. ACV-300 TSK bünyesinde ZMA ve ZHA (Zırhlı Havan Aracı) olarak kullanımdadır.
ACV-300 81 mm Zırhlı Havan Aracı (ZHA) envanterimizde 170 adet bulunuyor.#FNSS #ACV #ACV300 #ZMA #TSK @TSKGnkur @FNSS_Savunma pic.twitter.com/6AXJIlGvkI
— DEFENCE TURK (@Defence_Turk) July 16, 2018
İlgili Olarak
FNSS ve ASELSAN ilk ACV-15 modernizasyonunda ilk prototipi tamamladı
ODTÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası ilişkiler bölümü öğrencisi. Savunma politikaları ve savunma sanayii meraklısı.