Polis Özel Harekat Başkanlığı, icra edilmesi özel kabiliyet, eğitim, teçhizat ve donanım gerektiren yüksek riskli operasyonları yapmak amacıyla; Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı bünyesinde Özel Harekat Şube Müdürlüğü olarak 1983 yılında kurulmuştur.
1987 yılında Özel Harekat Şube Müdürlüğü; Asayiş Daire Başkanlığı bünyesinden alınarak Terörle Mücadele ve Harekat Daire Başkanlığı bünyesine katılmıştır. 13.07.1993 tarihinde Özel Harekat Şube Müdürlüğünden, Özel Harekat Daire Başkanlığına, 25.08.2017 tarihinde ise statüsü yükseltilerek Özel Harekat Başkanlığına dönüştürülmüştür.
Özel Harekat Başkanlığı Merkez Teşkilatı; Merkezde Personel ve İdari İşler, Lojistik ve İkmal ile Eğitim ve Operasyon konularından sorumlu 3 Başkan Yardımcısı ile 10 Şube Müdürlüğünden, Merkeze doğrudan bağlı Taşra Teşkilatında Polis Özel Harekat Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve 8 Özel Harekat Müdürlüğünden oluşmaktadır. Taşra teşkilatında ise ikinci bölge illerde 23, birinci bölge illerde 39 olmak üzere toplam 62 ilde Özel Harekat Şube Müdürlüğü bulunmaktadır.
Özel Harekat Başkanlığı Emniyet Genel Müdürlüğüne, Merkeze doğrudan bağlı taşrada bulunan Polis Özel Harekat Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile Özel Harekat Müdürlükleri Özel Harekat Başkanlığına ve Taşra Teşkilatında bulunan Özel Harekat Şube Müdürlükleri ise İl Emniyet Müdürlüğüne doğrudan bağlı görev yapmaktadır.
Özel Harekat Polisi
Meskun mahal ve kırsal alanda, tüm iklim ve coğrafik şartlar altında günün her saatinde yüksek riskli operasyonları yapma kabiliyetine sahip özel eğitim almış, en modern silah, teçhizat ve araçlarla donatılmış personelden oluşan; unsur, tim, grup ve birlik düzeninde faaliyetlerini icra eden birimdir. Bu birimlerin görevi:
- Terör örgütlerinin gerçekleştirdiği silahlı eylemler ile eylemleri yapan teröristleri etkisiz hale getirmek,
- Kaçırılan uçak, gemi, tren v.b. her türlü ulaşım araçlarından kurtarma operasyonları yapmak, faillerini etkisiz hale getirmek, rehin alınmış şahısları kurtarma operasyonları yapmak,
- Genel güvenliği tehdit eden silahlı ve tehlikeli şahısları yakalamak, etkisiz hale getirmek,
- Devlet büyüklerinin güvenliğini sağlamak,
- İç karışıklık, terör veya savaş gibi sebeplerle güvenlik riskinin yüksek olduğu ülkelerdeki temsilciliklerimizin ve diplomatlarımızın korumasını yapmak,
- Devletin hayati çıkarlarına yönelik risk ve tehditler ile mücadele etmek,
- Devletin varlığını ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü kayıtsız ve şartsız korumaktır.
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.