“ROKETSAN, mevcut ihtiyaçları karşılama yolunda ilerlerken bir yandan da söz konusu alanda yarının harekat ortamı için yeni konseptler ve teknolojilerle hazırlık yapmaktadır.”
Kaan Azman
10. Deniz Sistemleri Semineri’nde ROKETSAN’ın Su Altı Sistemler alanındaki yol haritası hakkında yeni bilgiler gün yüzüne çıktı. Torpido ihtiyacının yerli imkanlarla karşılanması amacıyla başlayan su altı sistemleri geliştirme serüveninin devamında alışılmışın dışında çözümler gündemde. Sunumda, AKYA 533 mm Ağır Sınıf Torpido ve ORKA 324 mm Hafif Sınıf Torpido’nun geliştirme sürecinin yanı sıra onları farklı kılan özelliklerine de değinildi. AKYA, tek pervaneli torpidoların aksine test ve geliştirme süreci daha zahmetli ancak bunun karşılığında daha etkin yüzme profili ve düşük tespit edilme oranı sağlayan çift pervaneli tahrik sistemine sahip.
ROKETSAN’ın Genişleyen Su Altı Sistemleri Ailesi çalışmasının tamamı Defence Turk Dergi 7’inci sayısında.
Defence Turk Dergi’ye online ve basılı olarak erişmek için tıklayınız.
Halihazırda 50 km’nin üzerinde olan menzilinin artırılması için de çalışmalar devam ediyor. ORKA Hafif Sınıf Torpido, tahribi belli bir hat boyunca yoğunlaştıran ve daha çok korunaklı hedeflere karşı tercih edildiği bilinen çukur imlalı harp başlığı kullanacak. ORKA’nın tapası da harp başlığı tipinden dolayı çarpmaya dayalı olacak. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından da halihazırda kullanılan ABD menşeili içten yanmalı tahrike sahip Mk-46 ve Mk 54 hafif torpidolarının aksine elektrik tahrikli olan ORKA; kullanım konsepti, tahrik sistemi ve harp başlığı açısından Fransız – İtalyan MU90 hafif torpidosunun muadili bir sistem olarak da tanımlanabilir. Alternatif torpidolar üzerinde de çalışan ROKETSAN’ın gündeminde Çok Hafif Sınıf Torpidolar ve Süperkavite Torpidolar mevcut.
Yazının devamı için lütfen giriş yapın veya kaydolun

Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı