“Bu sistemlerin etkin olabilmeleri için sırasıyla tespit, teşhis, izleme ve tepki aşamalarını izleyerek drone ve İHA’ları etkisiz hale getirmesi gerekmektedir.”
Kadir Doğan
Fatih Mehmet Küçük
Silahlı kuvvetlerin son yüzyıldaki en önemli araçlarından olan insansız sistemlerin sivil hayatın her alanında da var olmasına yönelik eğilim sürekli olarak artmaktadır. İnsansız sistemler sanayi tesislerinden son kullanıcıya kadar geniş bir kullanım alanı elde ederken terör kaynakları da bu bileşenleri çok daha aktif biçimde kullanmaya başlamıştır. Türkiye’nin insansız sistemler konusunda geliştirdiği projeler, özellikle savunma alanında önemli çıktılar ile yatırımların karşılığının alındığı hissini vermektedir. Buna karşın insansız sistemlerin Türkiye’ye karşı özellikle terör örgütleri tarafından kullanımı da önemli tehdit oluşturmaktadır.
Türkiye’ye Yönelik Drone Tehdidi [Rapor Özeti] çalışmasının tamamı Defence Turk Dergi 6’ncı sayısında.
Defence Turk Dergi’ye online ve basılı olarak erişmek için tıklayınız.
Defence Turk tarafından ortaya konulan “Türkiye’ye Yönelik Drone Tehdidi: PKK Terör Örgütü ve İran’ın Milis Örgütleri” çalışması, PKK terör örgütü tarafından gerçekleştirilen veya farklı tehdit unsurlarınca gerçekleştirilebilecek olası drone saldırıların oluşumu ve önlenmesi ile ilgili bilgi vermek, mevcut saldırılara yönelik bilgileri sunmak, tehdidin varacağı boyutlar konusunda aydınlatıcı fikirler oluşturmak ve sivil drone teknolojisi ile terör faaliyetlerinin etkileşimini açıklamak üzere hazırlanmıştır. Ayrıca çalışma yapılırken gelişen drone teknolojisine yapılacak sivil teknoloji atılımları için katkıda bulunma amacı güdülmüştür. Bu çalışma ile geliştirilecek olan teknolojilere yol gösterilmek amaçlanmıştır. Çalışmada drone saldırılarına karşı oluşturulması gereken önlemler ve drone’lara karşı geliştirilen savunma sistemlerinin (dronesavarlar, anti-drone, C-UAS vd.) nasıl olması gerektiği belirtilmiştir.
Yazının devamı için lütfen giriş yapın veya kaydolun