Fatih Başar Kutlu
Uluslararası İlişkiler / Siber Güvenlik
.
.
Siber güvenlik alanında AB ile NATO arasındaki ilişkilerin başlangıcı ancak 2016 yılında ilişkilerin tekrar iyileştirilmesi maksadıyla Varşova’da yapılan görüşmelerle sağlanabilmiştir. Nitekim sağlanan bu gelişme de iki örgütün CERT (Computer Emergency Response Team- Acil Müdahale Bilgisayar Ekibi) ekipleri arasında teknik iş birliğini öngören bir anlaşma olarak başlamıştır. İki örgütün, bu teknik anlaşmaya kadar geçen süreçte, benzer değerler üzerine kurulu ve ortak üyelere sahip olmalarına rağmen iki ayrı yoldan ilerlemeyi tercih ettiği söylenebilir.
.
.
.
Bu iş birliğini ileri götürebilmek amacıyla atılabilecek adımların başında şüphesiz Örgütlerarası Siber Tehdit Bilgi Merkezi oluşturulması ve böylelikle ortaklaşa yönetilebilecek bir acil durum müdahale ekibinin kurulması gelmektedir. Hibrit tehditlere karşı Helsinki’de kurulmuş olan örneği baz alınarak kurulabilecek bu merkez, iki stratejik ortağın daha karmaşık ve sistematik saldırılara karşı bilgi paylaşımını hızlandıracak ve arttıracaktır. Bu aynı zamanda yukarıda bahsedilen gizlilik derecesi nispeten yüksek verilerin aktarılması için gereken ortamın da tesis edilmesi anlamına gelecektir. Böylece belki spill-over etkisi görülerek siber güvenlik alanında sağlanılan bilgi aktarımı neticesinde geleneksel sorunlardan kaynaklı karşılıklı güven eksikliğinin de çözümüne erişilebilir.
.
.
Siber Uzay’da Batı Medeniyetinin İki Aktörü: Avrupa Birliği ve ABD çalışmasının tamamı Defence Turk Dergi 4’üncü sayısında.
Defence Turk Dergi’ye online ve basılı olarak erişmek için tıklayınız.

Uzay ve Uydu Mühendisliği öğrencisi, Havacılık ve uzay sistemleri meraklısı, teknoloji sever