“Türkiye Yüzyılı’nda “teknolojiyi üreten ve geliştiren bir toplum” olma hedefine ulaşmak stratejik ve uzun vadeli planların sonucunda mümkün olacaktır.”
Kadir Yücel
Türkiye Yüzyılı’nda “teknolojiyi üreten ve geliştiren bir toplum” olma hedefine ulaşmak stratejik ve uzun vadeli planların sonucunda mümkün olacaktır. Bu hedefin merkezindeki Milli Teknoloji Hamlesi de Türkiye’nin teknolojiye olan bağımlılığını azaltmayı, kendi teknolojisini geliştiren ve ihraç eden bir ülke olmasını sağlamaya çalışmaktadır.
Bilim, mühendislik, yazılım ve havacılık gibi kritik alanlarda genç nesillere ilham vermek onların yeteneklerini geliştirmek ve teknolojik girişimlerin önünü açmak bu sürecin vazgeçilmez unsurlar arasındadır. Milli Teknoloji Hamlesi de ülkenin dört bir yanındaki gençleri ve girişimcileri destekleyerek bu sürecin güçlü bir adımı haline gelmektedir. TEKNOFEST, yerli ve milli sistemlerin temelini oluşturan güçlü bir dip dalga olarak başladı ve bu hareketle teknolojinin üretimi konusunda büyük bir ivme kazandırdı. Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ana yürütücülüğünde, Türkiye’nin önde gelen teknoloji devlerinin, üniversitelerinin ve kamu kuruluşlarının katkılarıyla TEKNOFEST Akdeniz ismiyle 2-6 Ekim Ekim tarihleri arasında Adana Şakirpaşa Havalimanında 10. kez teknoloji tutkunlarıyla buluştu.
Her yıl büyüyerek devam eden ve gençlere kapı aralayan TEKNOFEST; 128 paydaş, 50 yarışma ve 790.000’den fazla takımla yeni bir rekora imza attı. Ayrıca 96 farklı ülkeden yarışmalara başvuru alan festival, uluslararası rekabetinde ateşini körüklemekte. Her yıl artan katılım ve genişleyen yarışma yelpazesi göz önüne alındığında milli teknoloji hamlesi artık sınırları aşmakta ve geleceğin liderlerini uluslararası arenada bir araya getirerek teknoloji üreten bir dünya inşa etme yolunda da emin adımlarla ilerlemektedir.
TEKNOFEST Akdeniz: İlkler ve Rekorlar çalışmasının tamamı Defence Turk Dergi 22′nci sayısında.
Çalışmanın tamamını buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.
Bu kapsamda da bu sene düzenlenen festivalde gençlerin projelerini hayata geçirebilmeleri için 50 milyon TL maddi destek, 31 milyon TL ödül imkanı sunuldu. Ayrıca bu sene ilk kez Adana’da hayata geçirilen TEKNOFEST Şampiyonlar Ligi’nde yarışmacılar, insanlık için adalet ve merhamet ilkesiyle 3 gün boyunca her gün başka bir görevde dostluk dolu rekabet heyecanını yaşadı ve dereceye giren ilk 3 takım toplam 1 milyon TL’lik ödül almaya hak kazandı. Girişimcilik alanında birçok panel, eğitim ve söyleşinin gerçekleştiği Şampiyonlar Ligi çadırı aynı zamanda T3 Girişim Merkezi Demoday’i ile heyecan dolu dakikalara ev sahipliği yaptı.
Her geçen yıl genişleyen yarışma kategorileri, artan ödül ve teknik-malzeme destekleri ve firmalar nezdinde artan prestij ile TEKNOFEST ciddi yarışmacı başvuru sayılarına da ulaştı. Bu durum hem genç yeteneklerin teknolojiye olan ilgisini artırmakta hem de Türkiye’deki birçok savunma firmasının yeni kategorilerle bu sürece dahil olmasına vesile olmakta. Fakat festival sadece yarışmalarla sınırlı kalmayıp süreç içerisinde Türkiye’deki girişimcilik ekosistemini destekleyen bir platform haline de geldi. Genç girişimcilere projelerini hayata geçirme fırsatları sunan festival, yenilikçi fikirlerin ticarileşmesi ve teknoloji odaklı start-up’ların gelişimi için de bir merkez konumuna ulaştı. Bu yıl deneyim alanlarında ise ilk kez Hareketli Kara Araçları Parkuru, Köklerden Geleceğe: TEKNOFEST Dijital Evren, Zaferin İzinde: Çanakkale Dijital Deneyim Alanı, TEKNOFEST Zaman Tüneli ve Sanal Gerçeklik Tüneli gibi yenilikçi etkinlikler de yer aldı. Ziyaretçiler, bu alanlarda teknoloji ve tarih temalı interaktif deneyimler yaşama fırsatı buldu.
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencisi. Tarih, uluslararası ilişkiler ve savunma sanayii araştırmacısı