“Astronomi, evreni keşfetme bilimi olarak, doğa bilimlerini ve teknolojiyi geliştiren ve modern toplumun ilerlemesine yol açan en önemli ve en aktif bilim dallarından biridir”
Prof. Dr. İbrahim Küçük
Türkiye Uzay Ajansı, Uzay Bilimleri Dairesi Başkan V.
.
.
Uzay gözlemleri ve görevleri konusunu anlayabilmek için öncelikle kısaca astronomi tarihinden bahsetmek gerekir. Astronominin doğuşu mevsimlerin zamanını önceden bilmeye, yani takvim bilgisine ihtiyaç gösteren tarım faaliyetlerinin başlamasıyla ilişkilidir. Takvim ise, gök cisimlerinin hareketlerinin bilinmesi ve anlaşılması demektir ve bu da çağlar boyunca yaşamsal önem taşımıştır. Tarihin başlangıcından beri insanlar gökyüzünü gözlemlediler ve bu da gökyüzü olaylarının periyodikliğinin keşfedilmesine yol açtı. Güneş’in periyodik olarak doğup battığını fark ettiler. Ay şeklini değiştirdi ve şekiller tekrarlandı. Yıldız grupları bazen görünüp daha sonra tekrar görünür hale gelmek için kayboldular.
.
.
.
Uzaya yönelik insanlı ve insansız görevler yavaş ama kararlı bir hızda ilerlemektedir. Önümüzde gerçekten heyecan verici bir gelecek var. Peki uzayın keşfine yönelik tüm bu çalışmaların arkasında kim ve kimler var? Uzaya erişmek sadece bir roket fırlatmaktan ibaret değildir.
.
.
.
Makine ve İtki Mühendisleri: Robotikten roket motorlarına ve yaşam destek sistemlerine kadar uzaya fırlatılan tüm aletleri ve yapıları tasarlar, analiz eder ve üretir. Ekipmanın, uzay aracının fırlatma ve yörünge sırasında maruz kalacağı titreşimlere, sıcaklık değişimlerine ve aşırı hızlanmalara nasıl tepki verdiğini test ederler. Uzay araçlarının kimyasal roket itki sistemlerinden sorumludur.
.
.
.
Uzay Eğitimcileri: Kamuoyunda uzay hakkında farkındalık oluşturma görevini yerine getirirler. Uzay eğitimcileri, öğrencileri bilim ve teknolojiye çekmek, bu alanlardaki yeterliliklerini geliştirmek ve onları gelecekte bilimsel veya teknik bir kariyer yapmaya teşvik etmek için uzay alanında üretilen derin bilgiyi kullanırlar.
.
.
Uzay Gözlemleri ve Uzay Görevleri çalışmasının tamamı Defence Turk Dergi 4’üncü sayısında.
Defence Turk Dergi’ye online ve basılı olarak erişmek için tıklayınız.

Uzay ve Uydu Mühendisliği öğrencisi, Havacılık ve uzay sistemleri meraklısı, teknoloji sever