İlginç yazı girişlerimden biri daha… Namlu yivset oranları, bize silah ile birlikte kullanacağımız mühimmatı direkt olarak tarif eder. Bu sebeple her nişancı tüfeği gördüğümde ilk başta yivset oranı nedir diye sorarım ki silahın hangi amaca hizmet ettiği buradan direkt olarak ortaya çıkar.
Yivset nedir ne değildir, bilmeyenler Google’dan biraz konuyu kurcalamasını rica ediyorum. Mermiyi döndürme oranları X:Y olarak verilir bu Y mesafede X tur şeklindedir, silah konusunda daha evrensel olduğu için uzunluğu inç, mermi ağırlığını da grain olarak vereceğim. Gelelim sadede; .308’de gerek uzun mesafe atıcılığı, gerek askeri kullanım olsun karşımıza belli yivset oranları çıkar. Bunlar, 1:12, 1:11, 1:11.25 (175 grain M118 Sierra Matchking için özel), 1:10 ve Subsonik ağır mühimmatlar için 1:8. Mühimmat ağırlığı arttıkça mermiyi havada stabil tutmak için namlu içerisinde daha fazla çevirmek gerekmektedir bu sebeple daha dar yivset oranları kullanırız. Fakat dar yivsetlerden hafif mühimmat atmaya çalışırsak da bu sefer mermi aşırı dönüş kazanacağı için isabetsizleşmeye başlar. Berger gibi mühimmat üreticilerinin internet sitelerinde stabilite hesaplayıcılar mevcut yararlanmanızı şiddetle tavsiye ederim.
Huğlu Ovis burada 1:10 yivset oranı ile bir adım öne çıkıyor. Ön yazımda bahsettiği 215 grain aşırı uzun ve çok yüksek BC değerlerine sahip mühimmatları bu yivset oranı sayesinde stabilite kaygısı gütmeden kullanabilirsiniz. Stabilite konusunda bir diğer unsur ise namlu çıkış hızıdır. 28″ namlusu ile OVİS Taktik, standart mühimmatların barut hakları ile oynamadan bize olabilecek en yüksek çıkış hızını sağlamakta. 7.62×51 mm M80 ile silah denendiğinde 890M/s gibi müthiş hızlar kaydedildi. Elde mühimmat doldurmanın yasak olduğu ülkemizde bu da artı olarak tüfeğimizin hanesine yazılıyor. Namlu ana hatları ile üretimi MKE’de soğuk dövme tekniği ile üretilmekte kaplaması ve free-bore aralığı MKE’de hassas olarak yapılmakta, profil ve diğer işlemleri ise HUĞLU’da yapılmaktadır. MKE üretimi namluların kalitesine geçmiş yazılarımda değinmiştim aşağıdan tekrardan okuyabilirsiniz.
“Dünyada keskin nişancı tüfeği namlusu üretim işi oldukça zahmetlidir. Burada karşımıza 2 adet ana teknik ortaya çıkar. Birisi keserek yiv set açma tekniğidir. Diğeri ise soğuk dövme tekniği ile üretilen namlulardır. Kreiger, Bartlein gibi ürettiği namluların isabetleri ile ün salmış bazı firmalar tekli kesim dediğimiz, her seferinde namlu iç yüzeyine 2-2.5 mikronluk kesikler açarak yiv kanallarını oluştururlar. Soğuk dövme namlularda ise kalın ve son halinden daha geniş bir iç çapa sahip ortası delinmiş olan yarı mamül çelik, namlu dövme makinesine sokularak, yivsetin ters yüzüne sahip bir malafa üzerine oturtulur, işlem bitiminde malafa döndürülerek sökülür ve namlu, profil ve iç yüzey kaplamaları gibi işlemlere hazırdır.
Soğuk dövme namlular yüzde 30 ile 50 arasında daha fazla atış ömrüne sahip olmasına rağmen kaliteli şekilde üretmesi oldukça zordur. Kaldı ki bunu nişancı tüfeklerine uygun şekilde, yabancıların match tip dediği keskin nişancı tüfeğine uygun şekilde üretmek ise çok ayrı bir maharet gerektirmektedir. Dünyada soğuk dövme keskin nişancı namluları sadece Avrupa’da üretilmekteydi. Hanael, Heckler&Koch, Tikka, Sako gibi firmalar bu namluları ile öne çıkıyordu.”
Namlu, Silahta Her Şey Demek | MPT-76/BORA-12 – Can Yazıcı
Gelelim yeni kundağa, eskiye göre tek parça halinde yapılmış, yanak ve omuz uzunluğu ayarına sahip. Ön kısımda dürbün önüne termal yada gece görüş takmak için bir pikatinny ray bloğu var. El kundağının üst kısmının tamamen ray ile kaplanması yerine blok ray kullanılması ağırlıktan oldukça büyük bir tasarruf sağlamış. Zaten bu parçayı da kullanmayacaksanız yine çıkartabiliyorsunuz. Namlu freni oldukça iyi, 27 kasım 2018’de yaptığım test atışlarında bora-12’den daha az teptiğini söyleyebilirim. Silahta elçik olarak ERGO firmasının ürettiği TACTICAL DELUXE elçiği kullanılmış. Yerli nişancı tüfeklerimizde piyade tüfeği elçiği görmekten bunalmış birisi olarak “OH BE SONUNDA” diye bir tepki verdim. Ergo Tactical Deluxe modeli keskin nişancı silahları için özeldir ve tetik çekme sırasındaki vücut mekanikleri göz önünde bulundurularak üretilmiş bir elçik modelidir. Buna ek olarak tüfekte modern keskin nişancı tetik çekme tekniğine göre yapılmış silah kundağında baş parmak dayama noktaları da yine çok hoşuma gitti.
Bir başka nokta ise mekanizma kafası ve kilitler. HUĞLU üretim maliyetlerinden kaçınmadan tam 6 noktadan kilitleme yapan bir mekanizma tasarlamış. Tasarım kesinlikle özgün ve HUĞLU’ya has. Silah Gerek namlusu, gerek mekanizması olsun yurt dışında katıldığı ilk fuar olan IWA2017’de “Sizin amacınız SAKO’ya rakip olmak mı?” diye oldukça güzel bir yorum aldı ki bence piyasaya çıkan en dişli rakiplerden birisi. Yurt dışında yaşayan birisi olsam görece yavaş bir barut ve Berger 210 grain VLD Target mühimmatı ile aşırı uzun mesafe atışları yapabileceğim bir silah. Fakat ülkemizde böyle bir imkan olmadığı için şimdilik MKE’nin M118 mühimmatının sivil satışa başlamasını bekleyeceğiz. OVİS Taktik maceramız bu yazı ile son bulmayacak, bizi izlemeye devam edin. Bir sonraki IDEF2019 yazımıza kadar esen kalınız.
TEKNİK ÖZELLİKLER | |
KALİBRE | .308 Win. (7,62x51mm NATO) |
NAMLU BOYU | 71 cm |
TWIST ORANI | 1:10 INCH |
YİV-SET | 6 YİV-SET |
TETİK TİPİ | AYARLANABİLİR TETİK BOYU ve TETİK AĞIRLIĞI (1500- 2.000 GR) |
MEKANİZMA | BOLT ACTION – 6 NOKTADAN KİLİTLEME |
ŞARJÖR KAPASİTESİ | 5+1 |
MENZİL | 1.200 M |
TOPLAM UZUNLUK | 131 CM |
AĞIRLIK | 4.700 GR |
Defence Turk
Bireysel Askeri Ekipman Uzmanı
Can Yazıcı
- Defence Turk tam profesyonel olarak çalışmakta ve piyade sistemleri olarak yerli ve milli piyade sistemlerini halka duyurmaktadır.
- Piyade sistemleri halka duyurulurken, kâr amacı güdülmemekte, ücret karşılığı reklam, tanıtım yapılmamaktadır.
- Duyurulacak olan ürünler alanında uzman kişiler tarafından ince elenip sık dokunularak, titizlikle incelenmekte ve beğenilmeyen veya ülkemiz personeline katkı sağlayacağı düşünülmeyen ürünlere yer verilmemektedir.
Defence Turk
Taktik ekipman, hedef sistemleri ve Askeri medikal ürünler üzerine firma sahibi. Askeri ekipman ve hafif silahlar konusunda 10 senelik tecrübeye sahip, hobi atıcısı. Bireysel Askeri Ekipmanlar konusunda araştırır, uygular, deneyimler ve yazar.
İletişim: piyadesistemleri@defenceturk.net