Yunan F-16 savaş uçaklarının Viper modernizasyon programının uygulanma oranındaki gecikmeler sorun yaratıyor.
Yunan Hava Kuvvetleri’ne ait F-16 savaş uçaklarının Viper modernizasyon programının uygulanma oranındaki gecikmeler sorun yaratıyor. Bu bağlamda Yunan Hava Kuvvetleri, 340’ıncı “Fox” Filosu’na katılacak 19’uncu savaş uçağını teslim almaya hazırlanıyor ancak Yunanistan merkezli Kathimerini tarafından yapılan habere göre program aksamakta.
Yunan kaynaklara göre bu program Hava Kuvvetleri’nin omurgasını ilgilendirdiği için devam eden en önemli silahlanma programı olsa da modernizasyonun raydan çıkma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu aktarılmakta. Orijinal programa göre Mayıs 2024’e kadar Yunan Hava Kuvvetleri’nin 25 ila 27 F-16 Viper’a sahip olması ve 39’uncusunun modernize edilmek üzere AAB hangarlarına katılması gerekiyordu. Ancak Kathimerini’ye ulaşan kaynaklar, program kapsamındaki uçakların entegrasyonu ve performansındaki gecikmelerin arttığını ve bir şeyler değişmediği sürece haftaların aylara ve ayların yıllara dönüşeceğini açıklayarak, modernizasyon programının “domino taşları” şeklinde raydan çıkabileceğini ifade ediyor.

Hükümetler arası anlaşma kapsamında iki tarafın mutabık kaldığı takvime göre tek ve iki kişilik varyantları içeren ilk düzine uçaklar Nisan 2023’te Hava Kuvvetlerine teslim edilmeliydi. Ancak 12. ve 13. uçaklar dört ay gecikmeyle Ağustos sonunda teslim edildi. 2024 yılında Hava Kuvvetlerine 15 adet Viper teslim edildi ve 23 Nisan’da bu sayı 19’a yükselecek. Ancak 19’uncusunun Eylül 2023’te teslim edilmesi planlanmıştı. Bu da kaymanın yedi aya ulaştığını göstermekte.
Gecikmenin nedeni ne?
Modernizasyon programında yer alan kaynaklara göre organizasyon şemasında öngörülen 150 kişilik teknisyen kadrosuna hiçbir zaman ulaşılamadı. Dahası sadece son birkaç ay içinde Viper programında istihdam edilen 60 kadar uzman teknisyen istifa etti. Bu bağlamda habere göre bu pozisyonları doldurmak da kolay bir iş değil. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan kaynak, “Bu bir kısır döngü. Sözleşmeli çalışanlar eğitiliyor, pahalı sertifikalar alıyor ve Belçika ve Norveç havacılık endüstrilerinde çalışmak üzere ayrılıyorlar.” ifadelerini kullanmakta.

İlgili Olarak

Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı