“Azerbaycan’ın ihtiyaçları ve politik konumu nedeniyle Türkiye’den sistem yerine mimari satın alması daha makul bir seçenek.”
Kadir Doğan
Savunma Teknolojileri Analisti
.
.
Azerbaycan ve Ermenistan arasında var olan ve kökenleri on yıllara dayanan gerilimler, Temmuz 2020’de meydana gelen çatışmalarla tarafları yeni bir savaşın eşiğine getirdi. Bahse konu çatışmalar kapsamında taraflarca girişilen mücadeleler ve ortaya konan konseptler, ülkemiz açısından hem doğu sınırımızın güvenliği ve istikrarı hem de savunma sanayiimiz için potansiyel bir ihracat kapısı açılması noktasında oldukça önemlidir. Mevcut durum değerlendirildiğinde, Türkiye Cumhuriyeti’nin, sınır güvenliği ile bölge istikrarı için mevcut ve potansiyel stratejileri ve politikaları çerçevesinde bir konum alacağı öngörülebilse de savunma sanayii için doğrudan potansiyel bir alan doğurmuş ve mevcut politikaların ötesinde stratejilerin ve politikaların gerekliliği ortaya çıkmıştır.
.
.
.
İnsansız sistemlerin harp alanlarında konuşlandırılma şekilleri ile birlikte ortaya çıkan kaynağın etkinliği ise önemli kabiliyetten kaynaklanmaktadır. Bu kabiliyet ISTAR (istihbarat, gözetleme, hedef belirleme, keşif) adı verilen ve insansız sistemlerin ana yapısını oluşturan bir kabiliyettir. ISTAR hem hava platformunda hem de yer kontrol istasyonunda bulunan bazı kabiliyetlerin birleşiminden oluşur. Hava platformunda özellikle yer alan stabilize kameralar yardımı ile orta-büyük dalga boylarında ve gün ışığında alınan görüntüler ve hava platformunda yer alan çeşitli radarlara ait veriler, hava aracında yer alan RF anten / transreceiver yardımı ile yer kontrol istasyonuna aktarılır.
Yer kontrol istasyonuna bu verilerin aktarılabilmesi için, özellikle uzun menzillerde, görüş hattı RF antenleri gerekmektedir. Yer kontrol istasyonunda yer alan anten / transreceiver ile hava platformunda yer alan anten / transreceiver arasında o sistemi idame ettiren personel ile sınırlı kalmaz ve sahada aktif olarak yer alan tüm unsurlara farkındalık sağlanmış olur
.
.
Azerbaycan – Ermenistan Çatışması ve İHA’lar | Tovuz çalışmasının tamamı Defence Turk Dergi 1’inci sayısında.
Defence Turk Dergi’ye online ve basılı olarak erişmek için tıklayınız.

Savunma Sanayii ile ilgileniyor.