JF-17 Thunder savaş uçağının üretimi hızlandırıldı.
Çin, Pakistan ile ortak şekilde geliştirdiği JF-17 savaş uçağının üretimini hızlandırdı. Sektör raporlarına göre, 2020’nin ilk yarısında teslim edilen uçak sayısı son beş yıla göre çok daha fazla.
30 Haziran 2020 itibarıyla, JF-17 savaş uçağının üretim hattı, Çin’in devlete ait Aviation Industry Corporation’a (AVIC) bağlı bir gazetesi olan China Aviation News tarafından aktarılan bilgiye göre, tek bir JF-17 savaş uçağının üretim süresi geçen yıla göre ortalama 15 gün kısaldı.
Pakistan Hava Kuvvetleri, JF-17 savaş uçağının ana kullanıcısı. Ayrıca Myanmar da Çin-Pakistan tarafından geliştirilen JF-17’lerin kullanıcılarından biri. Son yıllarda JF-17 savaş uçağına olan ilgi oldukça arttı. Bu çerçevede Nijerya JF-17 savaş uçağının en yeni kullanıcısı olma yolundayken Azerbaycan, İran, Ukrayna gibi ülkelerin savaş uçağını satın almaya ilişkin görüşmeler gerçekleştirdiği rapor edildi.
Pakistan Hava Kuvvetleri’nin aktif kullanımında olan JF-17 Thunder savaş uçaklarının Block III modeli ilk uçuşunu Aralık 2019’da Chengdu (Çin) CAC tesislerinde gerçekleştirdi.
Savaş uçağının Baş Tasarımcısı Yang Wei 2019 yılında yaptığı açıklamada, JF-17 Blok 3’ün geliştirilmesinin ve üretiminin devam ettiğini açıklayarak bazı ülkelerin JF-17 Blok 3’ü satın alma konusunda oldukça yakın olduğunu ifade etmişti.

JF-17 Thunder Savaş Uçağının Yeni RD-93MA Turbofan Motoru Test Ediliyor
Pakistan ve Çin tarafından geliştirilen, Ukrayna tarafından da alımı düşünülen uçağın yeni motoru Rusya merkezli Klimov’a ait tesislerde test faaliyetlerine devam ediyor. Ukrayna tarafından tedarik edileceği iddia edilen JF-17’lerle beraber savaş uçağının yeni motorunun Rusya merkezli olması olası bir ambargo durumunu akıllara getiriyor.
RD-93MA motoru tek motorlu savaş uçakları için tasarlanan bir motordur. Şu anda JF-17 uçaklarında kullanılan RD-93 motorunun bir yükseltilmiş halidir.
JF-17 Thunder Block III
JF-17 Thunder savaş uçağı için çalışmalar ilk olarak 2000 yılının başlarından Çin ve Pakistan ortaklığıyla başladı. 2003 yılının Ağustos ayında ilk uçuşunu gerçekleştiren JF-17’nin son varyantı olan Block III ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Çin Halk Kurtuluş Ordusu envanterinde bulunmayan JF-17 savaş uçağının; JF-17 Blok 1 ve Blok 2 varyantlarında olan 100’den fazla savaş uçağı şu an da Pakistan Hava Kuvvetleri’nde hizmet veriyor. Ayrıca Myanmar Hava Kuvvetleri de JF-17 savaş uçağı kullanıcısı.

JF-17 Block III modelindeki bazı özellikler:
- KLJ-7A Aktif Elektronik Taranan Dizi (AESA) radarı
- Yeni geniş açılı Başüstü Gösterge (Head-Up Display) ve Füze Yaklaşma Uyarı Sistemi (MAWS) / Radar Uyarı Sistemi (RWS)
- Yeni Motor: Muhtemelen RD-33MK’nın geliştirilmiş bir türevi
JF-17 Thunder Block III kapsamında geliştirilen ilk iki uçağın 2020’de hazır olması ve yapılacak kabul testlerini takiben 2021’de ilk teslimatların gerçekleşmesi planlanıyor.
İlgili Olarak

Çukurova Üniversitesi Gazetecilik Öğrencisi, savunma sanayii ve global askeri teknolojilerle ilgileniyor.