Rafael ve Raytheon, ABD’de Demir Kubbe sistemlerinin imali için ortak bir girişim başlattı.
Şirketlerin yaptığı ortak açıklamaya göre Amerikan şirketi Raytheon Missiles & Defence ve İsrail merkezli Rafael Advanced Defense Systems, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Demir Kubbe (Iron Dome) hava savunma sisteminin imali için Rafael’in izniyle ortak bir girişim başlattı. Raytheon Rafael Bölge Koruma Sistemleri (Raytheon Rafael Area Protection Systems) adı altındaki ortaklık ile İsrail dışında ilk defa Demir Kubbe çok amaçlı tesisi kurulacağı açıklandı.
Rafael tarafından yayımlanan bildiriye göre tesiste, Demir Kubbe hava savunma sistemleri, Tamir füze fırlatma rampası, önleme füzesi ve Tamir’in ABD versiyonu SkyHunter füzesi inşa edileceği söylendi. Tamir ve SkyHunter’ın, seyir füzeleri, insansız hava araçları, roketler, topçu saldırıları, havan ve diğer tehditlere karşı mücadele etmede yetkin olduğu ifade edilirken, tesisin yıl sonundan önce tamamlanması beklendiği açıklamalarda belirtildi.
Raytheon Başkan Yardımcısı Sam Deneke, “Bu, İsrail dışındaki ilk Demir Kubbe çok amaçlı tesisi olacak. ABD Savunma Bakanlığı ve dünyanın dört bir yanındaki müttefiklerinin, hizmet üyelerinin ve kritik altyapısının savunulması için sistem edinmelerine yardımcı olacak.” açıklamalarında bulundu.
Rafael ve Raytheon, Demir Kubbe’yi geliştiren ve üreten şirketler olarak uzun süreli bir ortaklığa sahiptir. Demir Kubbe hava savunma sisteminin, İsrail’de geniş bir sahada kullanıldığı belirtiliyor. Rafael’e göre, 2.500’den fazla operasyonel müdahale ve yüzde 90’ı aşan başarı oranı ile dünyanın en çok kullanılan sistemidir.
ABD için Geçici Bir Savunma Sistemi
Birleşik Devletler (ABD) Ordusu, düşmana ait insansız hava araçları, roketler, topçu saldırıları ve havan tehditleri ile mücadele etmek için Gayri Nizami Atış Koruma Kabiliyeti’ni (IFPC) geliştirmeye devam ederken, Demir Kubbe’yi seyir füzelerine karşı geçici bir savunma sistemi olarak seçti. Kongre’ye iletilen taleple, hava savunma sistemlerindeki boşluğu acil olarak doldurmak için iki batarya satın alındı. Bunun yanında IFPC programında ileriye dönük kalıcı bir çözüm bulunamadıysa iki set batarya daha satın almak adına sözleşme imzalandı.
IFPC programının bir parçası olarak Demir Kubbe sistemlerinin tamamen temin edilmeyeceği belirtiliyor. Ancak sistemi geliştiren yetkililer Demir Kubbe parçalarının nihai çözüme dahil edilme olasılığı üzerinde durmaktadır.
ABD Ordusu’nun yıl sonuna kadar, Demir Kubbe’yi sahaya çıkarmayı hedeflediği belirtildi ancak konuşlandırmadan önce sistemi kullanacak olan birliğin eğitiminin zaman alacağı söylenmektedir. Bunun yanında bazı milletvekilleri Orduyu, sistemleri Orta Doğu’ya acilen konuşlandırılmaya çağırdı. ABD ve koalisyon güçlerinin, İran ve vekillerinden korunmasının gerekli olduğu ifade edildi.
Sistem İsrail’e Son Derece Bağlı
Birleşik Devletler Ordusu tarafından yapılan analizde, Demir Kubbe füze fırlatma rampasının ve Tamir önleme füzesinin performanslarının, İsrail savaş yönetim sistemlerine ve çok fonksiyonlu radarlarına “son derece bağlı” olduğu sonucuna varıldı. Analiz ayrıca rampa ve önleyici füzenin, kalıcı bir IFPC çözümü için uygun bir seçenek olmayacağını belirledi.
2020 yılı başında Kongre’ye sunulan rapor göre söz konusu sistemin, geliştirilme aşamasındaki Entegre Hava ve Füze Savunma Muharebe Komuta Sistemi’ne (IBCS) uyum sağladığı belirtildi. ABD Ordusu Vadeli İşlemler Komutanlığı Başkanı General John Michael Murray, Demir Kubbe’yi IBCS sistemine entegre etmek için uğraşıldığını ancak İsrail’in entegrasyon için gerekli kaynak kodunu vermeyi reddettiğini açıkladı.
Tamir önleme füzesi Demir Kubbe sisteminde kullanıldığında performansının anlaşıldığı bildirildi fakat kodlar eksik olduğu için IBCS aracılığıyla Sentinel radarına bağlandığında, hava savunması için ne kadar iyi performans göstereceğinin belirsiz olduğu raporda kaydedildi.
Söz konusu sistem 2021 mali yılının üçüncü çeyreğinde, kalıcı bir IFPC çözümü entegrasyonu için aşamalı testler geçirecek.
İlgili Olarak
ABD’nin İsrail’den Iron Dome hava savunma füze sistemi tedarikinde sona yaklaşıldı
Makine Mühendisi. Savunma sanayii teknolojileri takipçisi, araştırmacısı.