This section is only available to registered users.
ABD, Eylül ayında, ABD Füze Savunma Ajansı ile İsrail’in Füze Savunma Örgütü arasındaki ilişkide bir kilometre taşı olan ilk Iron Dome füze savunma bataryasını resmen teslim aldı. Bu, Arrow ve David’s Sling sistemlerini birlikte geliştiren iki ülke arasındaki iş birliğinin sadece bir örneğidir. Iron Dome sistemi İsrail tarafından geliştirilirken, ABD hükümeti üretimi finanse etmeye yardımcı oldu. MDO’nun başkanı Moshe Patel, şimdi iki örgütün gelecekte iş birliği arayışında olduğunu söyledi. Defense News ile Ekim ayında yaptığı röportajda, yönlendirilmiş enerji, daha ucuz durdurucuların nasıl yapılacağı konuları ve bölgedeki yeni barış anlaşmalarının örgüt için ne anlama geldiğini tartıştı.
İsrail’in rolü
ABD Ordusu ilk Iron Dome sistemini Eylül sonunda teslim aldı ve ikincisi yıl sonuna kadar gelecek. Moshe Patel, ABD Ordusu’na teslim edilen Iron Dome’un, İsrail Iron Dome’una çok benzediğini söyledi. İsrail’de bazı eğitimlerin düzenlendiğni ve İsrail’de bulunan ABD Ordusu personeli ile birlikte eğitim söz konusu olduğunu ifadelerine ekledi. Eğitime devam etmek için Raytheon ortaklarının yardımını ve bu bataryalar yerleştirildiğinde ihtiyaç duyulan desteği kullanacaklarını söyledi. Raytheon’un işin içine girmesi ABD Ordusu’nun asıl talebi olmasa bile, her iki taraf için de faydalı olacağına karar verilmiş durumda. Dahası, Demir Kubbe bataryasını üretme şekli Rafael ile Raytheon arasındaki maliyet açısından 50-50 civarındadır. Patel ikinci sistemin teslim edilmesinde İsrail’in rolünü bu şekilde çizdi.
Ordu, önümüzdeki yıl Iron Dome’u da içerecek çeşitli sistemler üzerinde çalışıyor. Buna “kalıcı aşama” denildiği sözler arasında. Raytheon ana yüklenici, Rafael Gelişmiş Savunma Sistemleri ise bu durumda alt yüklenici olacak şekilde bir yarışın olacağının umulduğu belirtiliyor.
Gizlilik
MDO’nun başkanı, ABD ile birlikte silah geliştirmenin gizlilik nedeniyle zor olabileceğini söyledi. Bunun başta bir sorun olduğunu ancak yıllar içinde sınıflandırma ile ilgili birçok engeli aştıklarını belirtti. Patel, “Alaska’da Arrow uçuş testini yaptığımızda, hiç kimse bizim doğrudan AN / TPY-2 radarınıza bağlanacağımızı ve bu uçuş testini eyaletlere gerçekten herhangi bir radar gelmeden gerçekleştireceğimizi hayal edemezdi. Bu bir günde olmadı. Bu tür bir iş birliğini yapabilmek için birlikte çalışabilirlik yeteneğimizi geliştirmemiz ve doğru verileri alabilmemiz biraz zaman aldı.” dedi. “Ancak yine, operasyonel faaliyetler ve tabii ki teknolojiyle ilgili olarak istihbaratla ilgili bilgi ve veri paylaşımı açısından en iyi ortağımız ABD’dir. Elbette gelecekte çok daha derin bir bilgi paylaşımına sahip olacağız.”
Az sayıdaki daha seçkin önleyiciler fikrine karşı, kapasiteyi ve birden çok düşük maliyetli durdurucu kullanmak da o kadar önemlidir sözü ifadelerde öne çıkan söylem. Patel, uygun fiyatlı durduruculardan bahsederken, her zaman hasarın maliyetine baktıklarını söyledi. Maliyeti çok daha uygun hale getirmeye çalışmak için yeni fikirler düşündüklerini, bunun gelecek için seçenekler olduğunu belirtti. Ancak yine, Iron Dome’daki kullanılan sistemin, sahip oldukları en uygun fiyatlı sistem olduğunu söyledi.
Yönlendirilmiş Enerji
Yönlendirilmiş enerji veya lazer silahları, uzun zamandır basit bir füze savunma seçeneği olarak görülen bir şeydir. Patel bunu araştırdıklarını ve Pentagon ile koordinasyon halinde olduklarını söyledi. Yönlendirilmiş enerji, hem İsrail’in geleceği için hem de ABD için önemli bir rol oynuyor. Bu konuda ABD ile daha fazla iş birliği yapmanın yollarını aradıkları ifadeleri arasındadır.
Bazıları yönlendirilmiş enerjinin geleceğin silahı olduğunu ve her zaman olacağını söylüyor. Yakın gelecekte bunun gerçekleşeceğinden emin görünüyorlar. Patel, “İsrail’in Savunma Araştırma ve Geliştirme Müdürlüğünün bir parçası olarak yönlendirilmiş enerji yetenekleri açısından oldukça ileri aşamadayız. Ve size söyleyebileceğim şey, tünelin sonundaki ışığı görebiliyorum. Yani bu durumda, beş yıl öncesine göre çok daha iyimserim.” dedi.
Diğer Teknolojiler
Başka hangi teknolojilere odaklandınız sorusuna ise, “Hipersonik savaşta önemli bir rol oynayan tespit takımımızı geliştirmemiz ve önleme aracımızı daha yüksek irtifalarda engelleyebilecek veya daha alçak irtifalarda engelleyecek kadar çevik hale getirmemiz gerekiyor. Bu, ilgilendiğimiz ülkelerin çoğunun inşa etmeye başlayacağı bir şey ve eminim ki gelecekte bu alandaki fikirlerle ilgili olarak MDA ile de bir diyalog kuracağız.” cevabını verdi. Hipersonik savunmanın şu anda çok erken aşamalarda olduğunu hissettiklerini söyledi. Fakat yetenekleri geliştirmek için zamanın olduğunu ve bunun çözülebilecek bir şey olduğunu belirtti.
Son Anlaşmalar
Patel, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Sudan ile yapılan son anlaşmalar ile ilgili çok mutlu olduklarını söyledi. “İşimizle ilgili olarak elimizden gelen her şeyi yapmaya devam ediyoruz. Ve aynı düşmanlara sahip olduğumuz için, belki bazı ortak çıkarlarımız olacak. Gelecekte elbette ABD ile birlikte savunma ortaklığımızı genişletme potansiyeli olduğunu düşünüyorum.” diye sözlerini sürdürdü. Onları İsrail sistemlerinin müşterileri olarak mı yoksa iş birliği ortakları olarak mı düşünüyorsunuz sorusuna ise gelecekte olabileceklerini söyledi. Daha çok askeri ortaklıklar şeklinde ama adım adım işlenmesi gereken bir şey olduğunu belirtti.
Teknik Özellikleri
İsrail yapımı bir HSS olan Iron Dome, asgari 4 km, azami olarak da 70 km etkili menzile sahiptir. Iron Dome, fırlatılan mühimmatların düşeceği yeri ve hızını tespit edebilecek donanımlı radarları sayesinde, gelen tehditleri havadayken imha edebiliyor. Fırlattığı her bir füzenin ağırlığı 90 kg olan Iron Dome HSS’nin bataryası, komuta merkezi, çok modlu tarama radarı ve her biri 20 adet Tamir füzesi taşıyabilen 3 seyyar ateşleyiciden oluşmaktadır.
Sistem, olumsuz hava koşulları da dahil olmak üzere, gece ve gündüz çalışabilmektedir. Uzmanlara göre büyük bir başarı oranına sahip olan Iron Dome HSS, çok işlevli bir füze rampasına sahiptir.
İlgili OlarakDemir Kubbe hava savunma sistemleri ABD’de üretilecek
ABD Ordusu İsrail’den ilk Iron Dome hava savunma füze sistemini teslim aldı
ABD’nin İsrail’den Iron Dome hava savunma füze sistemi tedarikinde sona yaklaşıldı
ABD, Iron Dome hava savunma füze sistemlerini 2021’de test edecek
İsrail’e ateşlenen roketlere karşı Demir Kubbe hava savunma sistemi devrede