Meteksan Savunma’nın Veri Bağı Ürün Ailesi, C-Bant İHA Veri Bağı ile Genişliyor
OMTAS ve UMTAS tanksavar füzelerinin, HİSAR-A ve HİSAR-O hava savunma füzelerinin ve SOM seyir füzesinin veri bağlarını yerli, milli ve özgün olarak geliştiren ve kullanıma sunan Meteksan Savunma, şimdi de insansız hava araçlarının (İHA’ların) veri bağları için özgün bir çözüm ortaya koyuyor. Meteksan Savunma’nın C-Bant İHA Veri Bağı, İHA’lar için yenilikçi, yüksek performanslı ve maliyet-etkin bir çözüm olarak öne çıkıyor.
Meteksan Savunma, IDEF 2019’a, faaliyet alanlarında yer alan birçok ürünü envantere girmiş ve sahada operasyonel olarak kullanılan bir firma kimliği ile katılıyor. Meteksan Savunma aynı zamanda, gelecek döneme damgasını vuracak yeni ürünlerinin lansmanları ile yenilikçiliğini de ön plana çıkartıyor.
Başta Türkiye olmak üzere farklı kullanıcıların, İHA sistemleri için yenilikçi bir haberleşme sistemi arayışında olduğunu gören Meteksan Savunma, bir süredir öz kaynakları ile üzerinde çalıştığı C-Bant İHA Veri Bağı’nı, ilk defa IDEF 2019 fuarında sergileyecek. Sistem, test sürecinde bir çok aşamayı geride bırakmış, çalışan bir ürün olarak dikkat çekiyor.
İHA’lar için Kesintisiz, Güvenilir ve Özgün Veri Bağı
İHA veri bağı, İHA ile yer kontrol istasyonu arasındaki doğrudan iletişimi sağlıyor. Gerekli komutların, yer kontrol istasyonundan İHA’ya aktarımını gerçekleştiren veri bağı, durum bilgisi ve faydalı yük ile ilgili bilgilerin de İHA’dan yer kontrol istasyonuna iletimini sağlıyor. Bir veri bağının; hem yüksek veri iletim hızına sahip olması hem iletişimin kesintisizliği anlamında güvenilir olması hem de verilerin gizliliği anlamında güvenli olması, kritik öneme sahip. Özellikle farklı füze projelerinde edindiği birikimi kullanan Meteksan Savunma’nın İHA’lar için geliştirdiği C-Bant İHA Veri Bağı, tüm bu kritik özelliklere sahip, özgün bir veri bağı çözümü olarak öne çıkıyor.
C-Bant İHA Veri Bağı içerisinde yer alan yönlü ve yönsüz antenler Meteksan Savunma tarafından tamamen yerli ve milli imkanlar kullanılarak üretildi. Bu sayede seri üretim aşamasında olası ambargo durumlarında anten tedarik faaliyetlerinde yaşanabilecek sorunların önüne geçilmesi, 4.4 – 5.85 GHz bandında çalışabilen geniş bant antenlerin milli imkanlarla geliştirilip üretilmesi ile beraber sistem seviyesindeki yerlilik oranının arttırılması, link bütçe analizleri sonrasında belirlenen anten kazançlarına uygun olarak antenlerin geliştirilmesi, yer birimi reflektör antene ait yansıtıcı yüzeyin karbon fiber kompozitten üretilmesine karar verilmesi ile beraber anten ağırlının önemli miktarda azalması ve hava aracı yönsüz antenine ait radomun özel olarak tasarlanması ile beraber çevre şartlarına dayanıklı hale getirilmesi sağlandı. Sistemde hem yukarı hem aşağı iletimde frekans atlayabilen ve kodlamalı tayf yaymaya dayalı özel bir dalga şekli geliştirildi. Bu sayede iletişim güvenliği üst seviyeye çıkarıldı.
TSK’nın Görüşlerine Başvuruldu
Meteksan Savunma, C-Bant İHA Veri Bağı’nın sistem gereksinimlerini belirlerken, özellikle operasyonel İHA kullanımında dünyanın önde gelen kullanıcıları arasında yer alan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK’nın) görüşlerine başvurdu. Mevcut İHA platformlarının ihtiyaçlarını da değerlendiren Meteksan Savunma, TSK’nın yanı sıra dost ve müttefik ülkelerin de kullanabileceği bir sistem tasarladı.
Meteksan Savunma Genel Müdürü Selçuk Alparslan, C-Bant iHA Veri Bağı’nın, Meteksan Savunma’nın, proaktif ürün geliştirme yaklaşımının örneklerinden biri olduğunu belirtiyor: “Özellikle füze projeleri çerçevesinde gerçekleştirdiğimiz veri bağı çalışmaları, Meteksan Savunma’da; insan kaynağı, teknoloji, altyapı ve iş ekosistemi anlamında çok ciddi bir birikim oluşturdu. Biz de bu birikimi, ihtiyaç duyulduğunu gördüğümüz diğer alanlara, bir proje olmasını beklemeden, öz kaynaklarımız kullanarak aktarıyoruz. C-Bant Veri Bağı da bu yaklaşımın bir ürünü. Ürünümüzün, kullanıcılarına yüksek performans, güvenilirlik ve güvenlik; İHA platform üreticilerine ise yetkin ve rekabetçi bir çözüm sunacağından eminiz.”
Meteksan Savunma C-Bant İHA Veri Bağı’nın Teknik Özellikleri:
- Hava araçları için modüler tasarım
- Düşük boyut, ağırlık ve güç tüketimi (SWAP Tasarım)
- 200 km mesafede en az 10 Mbps kullanıcı verisi
- HD ve analog video sıkıştırma (H.264 Görüntü sıkıştırma)
- Kullanıcı dostu GUI üzerinden kontrol
- Yüksek kapasiteye erişen özel tasarım kodlama (FEC)
- Otomatik Anten Takip Sistemi
- Veri Güvenliği
- Uplink: DSSS + FHSS + AES-256
- Downlink: DSSS + FHSS + AES-256
- Milli Kripto (ihtiyaç halinde eklenebilir)
- Standartlar
- MIL-STD-810
- MIL-STD-461
Meteksan Savunma, tüm katılımcıları, C-Bant İHA Veri Bağı ve diğer yenilikçi, özgün ve milli ürünlerini görmek üzere 3.Salon 322C numaralı standına davet ediyor.
Meteksan Savunma Sanayii A.Ş.
Meteksan Savunma, 2006 yılında, Bilkent Holding bünyesinde faaliyet gösteren yüksek teknoloji şirketlerinin, savunma ve havacılık sanayisine yönelik proje ve aktivitelerini, tek bir çatı altında birleştirmek ve koordine etmek amacıyla kuruldu. Savunma ve havacılık sektöründe, Savunma Sanayii Başkanlığının da ortaya koyduğu vizyon doğrultusunda, Türk Silahlı Kuvvetlerine, yüksek teknolojili; milli, bağımsız ve özgün ürünler ve alt sistemler geliştirmek üzere çalışmalarına devam ediyor.
Radar sistemleri, çevre gözetleme sistemleri, lazer ve elektro-optik sistemler, haberleşme sistemleri, su altı akustik sistemler ve platform simülatörleri olmak üzere, 6 ana alanda faaliyet gösteren Meteksan Savunma, Türkiye’nin; milli gemi, helikopter, insansız hava aracı gibi platform projelerinde ve tanksavar ve hava savunma füze sistemleri geliştirilmesi gibi birçok kritik projede görev almakta. Helikopterler ve İHA’lar için radar ve ladar sistemleri, çevre gözetleme radarları, altimetreler, taktik ve stratejik füze sistemlerinin veri bağları, sonar sistemleri, su altı erken uyarı ve haberleşme sistemleri ve eğitim simülatörleri, Meteksan Savunma’nın geliştirdiği başlıca özgün ve milli ürünler arasında bulunuyor.
İlginizi Çekebilir:

Defence Turk Kurucu Ortağı, makine mühendisliği öğrencisi, savunma ve ulusal güvenlik konularıyla yakından ilgileniyor. Amatör olarak video editlemeyi ve fotoğraf çekmeyi seviyor.