Estonya merkezli olarak 2013 yılında kurulan Milrem Robotics zorlu ortamlar için yenilikçi robotik çözümler sunma misyonu ile faaliyet gösteriyor.
Özellikle insansız kara aracı (İKA) denildiğinde ilk akla gelen şirketlerden biri olan Milrem Robotics Avrupa Birliği tarafından da yoğun bir şekilde destekleniyor. Firma savunma dışında başta tarım, ormancılık, belediye hizmetleri, arama – kurtarma ve madencilik olmak üzere farklı alanlarda da çalışmalar yapıyor.
Defence Turk’e açıklamalarda bulunan Milrem Robotics İhracat Direktörü Gert Hankewitz, günümüzde insansız hava araçlarında ortaya çıkan yaygın kullanımın İKA’larda da olacağına ve “katlanarak artacağına” inandıklarını belirtti.
THeMIS İKA’nın Norveç, Hollanda, İngiltere, ABD, Fransa, Almanya başta olmak üzere 7’si NATO üyesi olan 9 ülkeye satıldığını belirten Hankewitz ürünlerinin ihracatı konusunda “NATO, AB ve Estonya’nın ihracat yönetmeliklerine bağlıyız.” dedi.
Hankewitz, Defence Turk’ün “ASELSAN SARP Uzaktan Komutalı Stabilize Silah Sisteminin THeMIS’e entegre edilmesi” hususunu hatırlatarak yeni iş birliklerini sorması üzerine Milrem Robotics’in Türk firmaları ile şu anda bir iş birliği planı olmadığını belirtti.
Hankewitz ayrıca, “THeMIS tamamen modüler bir sistemdir ve müşterilerin ihtiyaçlarını tam olarak karşılayan çok çeşitli telsizlerle donatılabilir… Son kullanıcılardan gelen geri bildirimler yeni bir ürünün geliştirilmesinde oldukça değerli. İş ortaklarımızdan ve müşterilerimizden çok şey öğrendik.” dedi.
İnsansız Muharebe Aracı: Type-X RMA
Type-X RMA’nın modüler tasarımı ile rahatça modernize edilebileceğini belirten Gert Hankewitz aracı şu şekilde tanımlıyor:
“Type-X RMA’lar, ana muharebe tanklarına, piyade savaş araçlarına veya zırhlı personel taşıyıcılarına kanat arkadaşı işlevi görerek mekanize birimleri desteklemeyi amaçlamaktadır. Araç, geleneksel Piyade Savaş Araçlarına kıyasla eşit veya daha fazla ateş gücü ve taktik kullanım sağlamaktadır. RMA, 30mm ila 50mm’lik bir otomatik toptan oluşan ana silah ile donatılabilir ve hedefleri konumlandırmak, bunlara müdahale etmek ve kanat desteği sağlamak için kullanılabilir. Type-X, düşman birimlerinden uzaklaşma mesafesini artırarak birliklerin beka kabiliyetini önemli ölçüde artırır ve ölümcül riskleri azaltır. Operatörü gerçek zamanlı durumsal farkındalık ile döngüde tutan, savaş alanında otonom olarak dolaşabilen ve görevleri yerine getirebilen, hızla konuşlandırılabilen ve güvenilir bir birimdir. Type-X, düşük bakım maliyetlerine sahip olacak şekilde tasarlanmıştır ve modüler tasarımı, kolayca modernize edilmesine olanak sağlar. Hem konvansiyonel hem de konvansiyonel olmayan çatışmalarda etkili bir şekilde faaliyet gösteren, dost sahadan hasım sahaya kadar tüm çatışma yelpazesini kapsayan operasyonlar için tasarlanmıştır.”
Hankewitz, “Milrem Robotics’in İKA konusundaki kabiliyetlerini deniz ve hava sistemlerine aktarmayı planlaması bulunuyor mu?” sorusunu “Asla ‘asla’ deme.” şeklinde yanıtladı.
İlginizi Çekebilir:
İnsansız Kara Aracı (İKA) Sınıflandırması ve Muharebe Sahasında Kullanımı | Tavsiyeler ve Çözümler
Türk Savunma Sanayi özelinde İnsansız Kara Araçları Araştırmacısı.