Muharebeye Hazırlık
Asker alma sürecinden, askerler için gerekli araç gereçlerin temini ve yenilenmesine, askerlerin ordu içerisinde barınma ve yaşam faaliyetlerini sürdürebilmeleri için ihtiyaçları olan her ürünün temini lojistiğin konusudur.
Ordular, bütçeleri ve savaşa hazırlık düzeylerini belli bir terazide dengede tutturmak zorundadır. Savaşa hazırlık düzeyi yükseldikçe, birlikler savaş benzeri büyük ölçekli eğitimlere girdikçe, ordu muharebe koşullarına göre güncel tutulmaya çalışıldıkça, personel olarak askerliği meslek edinen insanlar tercih edildiğinde ve bunların rotasyonlarında ciddi bütçeler gerekmektedir. Bu kadar çok kalem varken devletin ordu için ayırdığı bütçenin ziyan edilmeden kullanılması büyük önem taşır.
Bütçenin kullanılacağı kalemler doğru seçilemediği ve kaynaklar doğru kullanılmadığı zamanlar, lojistik çökme konumuna gelir ve kaos oluşur. Bu durumun büyük operasyonlar ve savaş zamanı oluşması orduyu yenilgiye götürür.
Lojistik Kaos’a sebep olan ve sık yapılan hatalar.
Araç ve Gereçlerin sebepsiz çeşitlendirilmesi.
Envantere alınan yeni her mekanik ürün, bakım, idame, çalışabilir tutulmak ve kullanıldığı zamanlarda sarf malzemelere ve yedek parçalara ihtiyaç duyar. Bu sebeple ordular envanterlerinde özellikle mekanik araç ve gereçlerde çeşitlendirme yerine çeşitliliği azaltıcı önemler alır. Eğer üretici değilseniz envanterinize Mısır, Hindistan veya Polonya gibi çok sayıda ayrı model ana muharebe tankınız varsa her çeşit tank için:
- Yurtdışında eğitim alan veya yurtdışında yetiştirilmiş personellerce eğitilen bakım personeli,
- Tüm tank modelleri için ayrı yedek parça depoları ve imkan varsa yedek parça üretim hatları
- Bakım ve onarım merkezleri
- Mühimmat depoları ve imkan varsa mühimmat üretim hatları
- Similasyon ve eğitim merkezleri
- Tanka özel yetiştirilmiş muharip personel
Yukarıda yazdıklarım uçak ve gemiler için yine benzerdir. Bu sebeple ülkeler kara, hava ve deniz araçlarında alt sistemler konusunda benzer ürünler kullanmaya özel gösterir. Araçlarda kullanılan motorlar aynı veya aile şeklindedir ve ortak parçalar kullanılır, konsollar ve kumanda panelleri personel oryantasyonunu hızlandırmak için benzer üretilir, araçlar ortak sensörler kullanır, bu sayede mekanik araç ve gereçlerde kullanılan ürün kalemleri azaltılarak lojistik karmaşa rahatlatılır.
Personeli Giydirmek
- Üniforma için %50 Poliamid %50 pamuk içerikli ripstop dokuma kumaş
- Çanta ve hücum yelekleri için 500 denye poliamid kumaş
- 2cm dar dokuma, cırtbant ve bunun için ayar tokası, polimer kilit toka
- 2.5cm dar dokuma, cırtbant ve bunun için ayar tokası, polimer kilit toka
- 3.8cm dar dokuma, cırtbant ve bunun için ayar tokası, polimer kilit toka
- 5cm dar dokuma cırtbant ve bunun için ayar tokası, polimer kilit toka
- Gerekli ekipmanlar için polimer kanca, kemer tokası, d halka gibi polimer aksesuarlar
- Polyester dikiş ipliği
- Poliamid dikiş ipliği
Basitçe tek bir kamuflaj yada düz renkte üreteceğiniz ekipmanlar için ihtiyacınız olan en az 23 kalem ürün vardır. Eskiden ordumuz ve Kolluk kuvvetlerimiz Siyah düz renk, Pöh Kamuflaj (M81 Woodland kahverengi desen) ve Tübitak tasarımı TSK Nano Kamuflaj kullanmaktaydı. Personeli donatmak için gerekli ürün kalemi 69 adetti. Bugün ise Hava, Kara, Deniz kuvvetlerimiz, ÖKK, SAT Gr. K. ve SAS Gr. K., Polis, Polis Özel Harekat, Jandarma Asayiş, Jandarma Komando ve Özel Harekat’ın tümü ayrı kamuflaj ve renkler kullanmaktadır ve ihtiyaç duyulan ürün kalemi tam olarak 207 adettir. İşte bu lojistik kaosa yol açar.
İsrail’e baktığımızda ise Asker ve Kolluk kuvvetleri dahil tüm birimler, ranger green adlı renge sahip üniforma ve ekipman kullanır. Dolayısı ile devletin tüm silahlı birimleri 23 kalem ürün ile donatılabilir.
Mühimmat
Orduların artan görev isterleri ile birlikte görevlere yönelik mühimmat çeşitleri aşırı artış göstermektedir. Bunlar zırhlı araçlar ve gemi platformlarında programlanabilir mühimmatlar ile bir miktar rahatlatılsa da asker seviyesine inildiğinde ise tek bir mükemmel mühimmat olmaması sebebi ile çeşitlilik inanılmaz fazlalaşıyor. Avrupa ordularına baktığımızda son derece sade bir yapı görüyoruz.
- Tabanca : 9×19 parabellum.
- Piyade Tüfekleri: 5.56×45 ve 7.62×51
- Hafif ve Genel Maksat Makineli tüfekler: 5.56×45 ve 7.62×51
- Keskin Nişancı Tüfekler: 7.62×51, .300Win, .338Lapua, 12.7×99 (Antimateryal)
- Ağır Makineli Tüfek: 12.7×99
Avrupa ülkelerinde Özel ve Elit birlikler düzeyinde çeşitlenme artmaktadır. Fakat operasyonel personel maksimum 500 kişiyi geçmeyeceği için stok miktarı milyon adetler seviyesini görmemektedir. Bu sayede kaos olmadan lojistik mümkün olmaktadır. Hatta Avrupa ülkeleri içerisinde kobi ölçekli üreticiler özel mühimmat ve silah ihtiyaçlarını giderebilmektedir.
ABD’nin birliklerini incelediğimiz zaman ise tam bir kaos hakim. SOCOM (Amerika Birleşik Devletleri Özel Harekat Komutanlığı) operasyonel personel sayısı olarak bazı Avrupa ülkelerinin ordusu boyundadır. Kendi ihtiyaçlarını ve AR-GE projelerini dikte etmektedir. Bunlar .300 Blackout, 6.5 Creedmoor, .338 norma mühimmatlarıdır. Kara kuvvetleri ise M855A1 ve M80A1’den memnun kalmayıp kendi silah ve mühimmat programı ile Sig Sauer’in 6.8 mm çapta yüksek balistik katsayı ve zırh deliciliği ile öne çıkan .277 FURY mühimmatını tercih etmiştir. USMC ise tüm birliklerini 5.56×45 M855A1 mühimmatına göre yapılandırmış, Heckler&Koch firmasıdan M27IAR Saldırı tüfeği ile tüm birlikleri donatmış, MEU, MARSOC birlikleri için de yine M27IAR’larda kullanılmak üzere Heckler&Koch firmasından 11″ namlu boyuna sahip üst gövde takımları temin etmiştir. JSOC’a bağlı birlikler ise 5.56×45 77grain mühimmat konusunda kullanımlarını devam ettirmektedirler. Personel sayıları sebebi ile tüm bu mühimmatların milyon adetler ile envanterde tutulup eksilenlerin ise sürekli tedarik edilmesi şarttır.
Üretimdeki herhangi bir aksaklık, bu seviyedeki mühimmat ve silah çeşitliliği ile kaos durumunu ortaya çıkaracaktır. Farklı birliklerde farklı mühimmat ve silah kullanımı savaş durumunda birliklerin mühimmat ve silah paylaşımlarını engelleyecek, depo yönetimlerini zora sokacak ve depo silahlarını kullanması gereken rezerveler veya halk yada ordu silah ve mühimmatsız kalarak savaşamaz hale gelecektir.
Vietnam savaşından bu yana incelediğimiz ve en son Ukrayna’da ortaya çıkan durum, az çeşit, çok sayı ve en üst düzey personel eğitimi ile lojistiğin rahatladığı ve bu durumunda savaşları en az can kaybı ve mali kayıp ile kazandırdığı görülmektedir.
İlginizi Çekebilir;
Ekipmanlarda Kademe Sistemi | Bölüm-III Muharebe Yükü ve Depolama
Taktik ekipman, hedef sistemleri ve Askeri medikal ürünler üzerine firma sahibi. Askeri ekipman ve hafif silahlar konusunda 10 senelik tecrübeye sahip, hobi atıcısı. Bireysel Askeri Ekipmanlar konusunda araştırır, uygular, deneyimler ve yazar.
İletişim: piyadesistemleri@defenceturk.net