ASELSAN son 10 senede yarattığı bilgi birikimi, yaptığı yatırımlar ve sahip olduğu yetkin personelin bir sonucu olarak sonar ürünleri ile küresel sonar pazarının ana oyuncularından biri olmuştur.
ASELSAN torpido karşı tedbirleri kapsamında, tehdidin tespiti aşamasından soft ve hard kill önlemlere kadar bütüncül bir platform koruması sağlayarak sadece milli ihtiyaçlara değil uluslararası beklentilere de karşılık vererek küresel pazarda önemli bir yer almak üzere emin adımlarla ilerlemektedir.
Reis Sınıfı Denizaltı Projesi ( Type-214 TN ) ve TCG Pirireis (S-330)
Uluslararası literatürde Type-214TN (Turkish Navy) olarak geçen denizaltılar ilk olarak Cerbe Sınıfı olarak adlandırılmışlardır. Revizyon sürecinden sonra bugünkü adı olan Reis Sınıfı olarak adlandırılmaya başlanmışlardır. Havadan bağımsız tahrik sistemine (AIP) sahip 6 adet Yeni Tip denizaltının azami yerli katkı ile Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nda inşa edilerek tedarik edilmesi amaçlanmaktadır.
Sınıfının ilk denizaltısının adı TCG Pirireis (S-330) denizaltısının havuza indirilmesi 22 Aralık 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ında katıldığı bir törenle gerçekleştirildi. TCG Piri Reis Denizaltısı’nın bundan sonraki aşamada havuzda donatım faaliyetleri devam edecek ve denizaltı sırasıyla Fabrika Kabul (FAT), Liman Kabul (HAT) ve Deniz Kabul (SAT) Testlerinin ardından 2022 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı hizmetine girecek.
Asalsan İçin Bir İlk Oldu
ASELSAN, Yeni Tip Denizaltı Projesi ile askeri haberleşme sistemleri alanındaki yetkinliğini başka bir boyuta taşıdı. €2,060 Milyar değerindeki Yeni Tip Denizaltı Projesi (YTDA) kapsamında 1. Denizaltı olan TCG Piri Reis için ASELSAN tarafından ilk defa denizaltı platformuna yönelik haberleşme sistem çözümü tedarik edildi.
Yeni Tip Denizaltı (YTDA )[Reis Sınıfı] Projesi kapsamında, Entegre Muhabere Sistemi fabrika kabul testi, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ve ana yüklenici TKMS Tersanesi (ThyssenKrupp Marine Systems) temsilcileri katılımı ile Ekim 2019’da başarı ile tamamlandı. Bu sayede ilk defa denizaltı platformuna yönelik ASELSAN haberleşme sistem çözümünün tedariki gerçekleştirildi.
Entegre Muhabere Sistemi kapsamında telsiz sistemleri (taktik veri linkleri dahil), Uydu Haberleşme Sistemi, Dost Düşman Tanıma/Tanıtma Sistemi (IFF), Muhabere Kontrol Sistemi, kullanıcı terminalleri, Mesaj İşletim Sistemi, veri modemleri, acil durum haberleşme ekipmanları, Güç Dağıtım Sistemi, Operatör Konsolları Soğutma Sistemi, konsollar ve dağıtım birimleri gibi alt sistemler geliştirildi.
Aselsan tarafından TCG Pirireis için üretilen ve teslim edilen; Gemi Alarm ve Anons Sistemi, Elektronik Destek (ED) Sistemi, Ses Takatli Telefon Sistemi ve Gemi Telefon Sistemi, Entegre Muhabere Sistemi (Muhabere cihazları, Dâhili Haberleşme Sistemi, Uydu Muhabere Sistemi) Fabrika Kabul Testleri 2019 yılı içerisinde başarı ile tamamlandı.

Denizaltı Uydu Haberleşme Terminali
• Uydu üzerinden IP Tabanlı, Açık/kriptolu ses, veri, video, görüntü ve faks haberleşmesi
• Merkez üzerinden diğer uydu terminalleriyle görüşebilme
• 2-eksende Stabilize Otomatik Takip
• X Bant ya da Ku Bant Çözümleri
• Anten Çapı: 38 cm
• Güç: 200 W’a kadar
• Kullanıcı gereksinimlerine göre hızı ayarlanabilir ses/ veri bağlantısı
• Kullanıcı gereksinimleri doğrultusunda farklı gemi platformlarına uygulanabilirlik
Sistem çözümleri doğrultusunda, terminallere ait özellikler değişiklik gösterebilmektedir
İlgili olarak:
ASELSAN’ın deniz konuşlu uydu haberleşme terminali çözüm ve projeleri
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.