Geçtiğimiz yıl testleri süren MiG-35 savaş uçağı Rusya Hava Kuvvetleri envanterine girdi. Rusya daha fazla sipariş vermeye hazırlanıyor. Rus haber ajansı TASS’ın aktardığına göre Rusya geçtiğimiz yıl 2 adet MiG-35UB savaş uçağını hizmete aldı. 4 Adet MiG-35S’in 2019 yılında Rusya Hava Kuvvetleri’ne teslim edilmesi bekleniyor.
MiG Corporation CEO’su Ilya Tarasernko, 2018 yılının Kasım ayının sonlarında, ilk MiG-35 avcı uçağı partisinin üretiminin son aşamalarına girdiğini ve kısa süre içinde Hava Kuvvetlerine teslim edileceğini söylemişti. Ayrıca, şirketin üretim kapasitelerinin yeni bir dijital üretim sistemi sayesinde yıllık 36 MiG-35 üretimine olanak sağladığını sözlerine eklemişti.
2020 yılında 14 adet MiG-35 avcı uçağı için yeni bir anlaşma imzalanması bekleniyor.
MiG-35’in Teknik Özellikleri
MiG-35 ve iki kişilik opsiyonu MiG-35UB, yoğun savaşta ve çok katmanlı hava savunmasında faaliyet gösterecek şekilde tasarlanmıştır. Uçakların, herhangi bir iklimde ve hava koşullarında; hava, hareketli ve sabit yer hedefleri ile yüzey hedeflerine karşı oldukça etkili oldukları bildiriliyor. İki kişilik versiyon, eğitim uçağı olarak kullanılabiliyor. MiG-35 serisi, dokuz adet silah istasyonu üzerinde daha fazla faydalı yük taşıma kabiliyeti, arttırılmış yakıt rezervi ve havada yakıt ikmali için tanker rolü üstlenebilme kabiliyeti ile ön plana çıkıyor. Uçak korozyona oldukça dayanıklı yapısıyla da dikkat çekiyor. MiG-35′in beklenildiği üzere hasımlarını tedirgin edecek azaltılmış bir radar kesit alanı bulunuyor. Normal kalkış ağırlığı 19.200 kg, MiG-35D için 19.000 kg, iki opsiyon için azami kalkış ağırlığı ise 24.500 kg olarak belirtiliyor.
Maksimum irtifada MiG-35‘in hızı 2100 km/s, yer seviyesinde ise 1400 km/s olarak belirtiliyor. Uçuş tavanı ise pratik olarak 16.000 metre olarak belirtiliyor. Hava-hava füzeleri ve üç adet askıda yakıt tankı ile tek kişilik MiG-35, değişkenlere bağlı olarak 1000-1400 km‘lik bir uçuş yarıçapına sahiptir. Çift kişilik versiyon olan MiG-35D ise yine 3 adet asılı yakıt tankı ve hava-hava füzeleriyle 900-1300 km‘lik uçuş yarıçapına sahip fakat hava-hava füzeleri yerine havadan karaya füzeler taşınıyorsa yarıçapın 750 ila 1050 km arasında değiştiği belirtiliyor. Her iki seçenek içinse maksimum manevra kapasitesi 9G olarak belirtilmiş.
Yerleşik radar 10 ila 30 adet hedefi 160 km’den tespit ve takip yeteneğine sahip. Ayrıca eş zamanlı olarak altı adede kadar hava ve dört adede kadar da yer hedefini vurabilme kabiliyetine sahip olduğu belirtiliyor.
Defence Turk Genel Yayın Yönetmeni. Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunu ve amatör fotoğrafçı. Teknoloji, otomotiv ve uluslararası ilişkiler meraklısı. Savunma sanayii araştırmacısı.