Yerli gemisavar füzesi ATMACA ile yerli torpido AKYA’nın Deniz Kuvvetlerine yapılacak olan ilk teslimatları 2021 yılı içerisinde gerçekleştirilecek
Deniz sistemlerindeki gelişmeler ile ilgili olarak son resmî açıklama T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yapıldı. Başkanlık sosyal medya hesabı Twitter üzerinden “Türk Savunma Sanayii 2021 Hedefleri” paylaşımında 2021 yılı içerisinde güvenlik güçlerine teslim edilmesi planlanan sistemler hakkında açıklamalarda bulundu. Yapılan aktarımda “Gemisavar füzemiz ATMACA‘da ilk teslimatlar yapılacak.” ve “Yerli ve millî torpido AKYA‘nın ilk teslimatları başlayacak.” ifadelerine yer verildi.
➡️ Türk Savunma Sanayii 2021 Hedefleri#SavunmaSanayii2021#İstiklâlveİstikbâlimizİçin pic.twitter.com/qKe3n9v67w
— SSB (@SavunmaSanayii) January 11, 2021
ATMACA füzesinin yerli motoru KTJ-3200, Kasım 2020’de test edilmişti
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 23 Kasım 2020 tarihinde Türkiye’nin önde gelen havacılık ve savunma şirketi Kale Havacılık ve Kale Ar-Ge’nin İstanbul/Tuzla’da bulunan tesislerine ziyaret gerçekleştirerek, devam eden projeleri incelemiş ve bilgi almıştı. Daha sonra SOM seyir füzesi ile ATMACA gemisavar füzesinde kullanılacak yerli motor KTJ-3200’ün testi başarıyla gerçekleştirilmişti.
T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir Temmuz 2020’de yaptığı açıklamasında ise, Türk savunma sanayiinin önemli projelerinden SOM seyir füzesi ile ATMACA gemisavar füzesinde kullanılacak yerli motor KTJ-3200 ile ilgili müjdeyi vermişti. Demir açıklamasında, KALE Grubu tarafından geliştirilen, SOM ve ATMACA füzelerine güç verecek yerli motor KTJ-3200’ü yakın zamanda bu mühimmatlara entegre olarak göreceğimizi ifade etmişti.
ATMACA seyir füzesinin karadan karaya sürümlerinin olacağı bildirilmişti
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Eylül 2020 tarihinde yaptığı bir açıklamada, ATMACA seyir füzesinin karadan karaya sürümleri üzerinde çalışıldığını bildirmişti. İsmail Demir konuşmasında ATMACA gemisavar seyir füzesi üzerinde yapılacak değişiklikler ile bu kabiliyetin elde edilebileceğini belirtmişti. Türk Savunma Sanayiinin havadan karaya, havadan denize, denizden denize seyir füzesi üzerinden olgunlaşmış projeleri ve ürünleri olduğunun altını çizerek, karadan karaya da seyir füzesi geliştirilmesine yönelik faaliyetler olduğunu söylemişti. Kendisi, “Atmaca üzerinden yapılacak birkaç teknolojik dokunuşla onların da (karadan karaya sürümler) mümkün olmasını bekliyoruz.” ifadelerine yer vermişti.
ATMACA gemisavar füzesi
Tüm hava şartlarında kullanılabilen ATMACA Füzesi, karşı tedbirlere dayanıklılığı, hedef güncelleme, tekrar hedefleme, görev sonlandırma kapasitesi ve ileri görev planlama sistemiyle (3D routing) hareketsiz ve hareketli hedeflere karşı etkilidir. ATMACA, tıpkı TÜBİTAK-SAGE tarafından geliştirilen ve ROKETSAN tarafından üretilmekte olan SOM’da olduğu gibi, hedefe yaklaştığı zaman daha yüksek bir irtifaya çıkarak hedef gemiye ‘tepeden’ dalış yapabiliyor.
ATMACA, Küresel Konumlandırma Sistemi, Ataletsel Ölçüm Birimi, Barometrik Altimetre, Radar Altimetre yeteneklerine sahiptir ve hedefini yüksek doğrulukla aktif radar tarayıcısıyla bulur. Atmaca füzesi, 350 mm çapında, 1,4 metre kanat açıklığına sahip ve 220+ km menzili ve 250 kg Yüksek Patlayıcılı Penetrasyon Etkili harp başlığı kapasitesiyle hedefini gözlem hattının ötesinde tehdit eder. Veri bağı kabiliyeti, ATMACA’ya hedef güncelleme, tekrar taarruz ve görev sonlandırma özelliklerini kazandırır.
AKYA Ağır Torpido
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın 533mm ağır torpido ihtiyacının millî imkanlar ile karşılanması için ArMerKom bünyesinde başlatılan çalışmalar 2009’da Genelkurmay Başkanlığı’nın onayı ile somut bir aşamaya geçmiş ve Millî Ağır Torpido Geliştirme Projesi (AKYA) sözleşmesi SSM (günümüz: SSB) ile ArMerKom-TÜBİTAK ve Roketsan arasında imzalanmıştır. AKYA’nın ilk test atışı 2013 yazında icra edilmiştir. İlk atış testi için Dz.K.K.’nca yüzer bir platform üzerine 533mm torpido kovanı yerleştirilmiştir. Tasarım çalışmaları ArMerKom sorumluluğunda olan AKYA’nın sonar sistemi TÜBİTAK, harp başlığı ve güdüm sistemi ise Roketsan tarafından geliştirilmektedir.
Defence Turk Dergisinin 2. sayısı çıktı. Dergiye ulaşmak için tıklayınız.
İlgili Olarak
Yerli gemisavar füzesi ATMACA hedefi GPS desteği olmadan vurdu!
Karadeniz’de TCG KINALIADA’dan yerli gemi-savar füzesi ATMACA ile atış icra edildi
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi. Bilişim hukuku ve Uluslararası hukuk alanlarında araştırmalar yapıyor. Uluslararası ilişkiler ve savunma sanayii alanları ile ilgileniyor.