F-35 Müşterek Taarruz Uçağı projesindeki olumsuzluklar devam ederken Türkiye’nin alternatifi Milli Muharip Uçak olacak
T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir internet medyası ile gerçekleştirdiği görüşmede devam eden savunma sanayii projeleri hakkında açıklamalarda bulundu.
İsmail Demir konuşmasında Türk savunma sanayiinin en önemli projelerinden Milli Muharip Uçak projesi ile ilgili kararlılık vurgusunu F-35 JSF üzerinden yineledi. Türkiye Cumhuriyeti’nin F-35 savaş uçağına alternatiflerine yönelik basında dönen ifadelere karşın İsmail Demir tek alternatifin Milli Muharip Uçak/ MMU olduğunu ifade etti.
F-35 Projesi ve Türkiye
Haziran 2018’de Türk Hava Kuvvetleri’nin ilk F-35’i için Fort Worth/ABD’de gerçekleştirilen Teslimat Töreni gerçekleştirilmişti. Teslim alınan savaş uçağı planlandığı gibi Arizona’daki Luke Hava Üssüne gönderildi ve Türk pilotları eğitime başladı. ABD Kongresi Temmuz 2018’de ordunun 2019 bütçesi ile birlikte Pentagon bir rapor hazırlayana kadar Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının teslimatının durdurulması (Kasım 2018’e kadar) kararını da onayladı. ABD Başkanı D. Trump bu tasarıyı Ağustos 2018’de onayladı.
Nisan 2019’da ABD, Türkiye’ye F-35 teçhizatlarının sevkıyatını durdurdu. ABD Haziran 2019’da ise Türk F-35 personellerinin eğitimini durdurdu. ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan’ın Haziran 2019’da yolladığı mektuba göre F-35 projesinde 2020’den itibaren Türk şirketlerine yeni sipariş verilmeyecek ve Türk şirketlerinin işleri alternatif kaynaklara kaydırılacaktı. Ancak projede Türk firmalarının kritik bileşenler üretmesi ve buna alternatif çözümler getirilememesi sebebiyle Türk firmaları teslimatlara devam ediyor.
Amerika Birleşik Devletleri’nden bir grup senatörün 6 Temmuz’da Savunma Bakanı Mark Esper’e yazdığı mektupta, Pentagon’un Türkiye’den 2022’ye kadar F-35 uçaklarına ilişkin parçalarının alımına devam etmesiyle birlikte S-400 hava savunma sistemi alımı üzerindeki baskının azaldığını belirtildi.
ABD’li senatörler Türkiye’nin programdaki üretiminin durdurulması gerektiğini savunurken, bunun çeşitli sebeplerden dolayı olması gerektiğini belirttiler. Senatörler, Türkiye’nin Irak’ta ve Suriye’de insan haklarını ihlal ettiğini iddia ediyorlar. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başkan Trump ile sık sık gerçekleştirdiği telefon görüşmelerinde politik imtiyazlar için baskı uyguladığı da belirtildi.
Milli Muharip Uçak Projesinde bizleri neler bekliyor?
Geleceğin 5. Nesil Türk savaş uçağı projesi MMU savunma sanayi ile uzaktan yakından ilgilenen herkes için heyecan yaratan, çok büyük fırsatlar barındıran Türkiye’nin en büyük savunma sanayi projesidir. Ülkemizin bu proje üzerinde çalışıyor olması dahi Türk havacılık endüstrisi için özgüven ve teknolojik atılımları beraberinde getirmektedir. 5. Nesil modern bir savaş uçağı üretme hedefi, Dünyada bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıdaki ülkenin cesaret edebildiği çok meşakkatli bir süreçtir. Türk Savunma Sanayi Atak, Milgem, Altay, Anka ve Hürkuş gibi Milli Savunma Sanayi projelerinden edindiği heyecan, ulusal destek ve tecrübe ile bu zorlu projeyi başarabilecek olgunluktadır. Diğer bir bakış açısıyla, Türk Savunma Sanayi ülkemizin hayati savunma ihtiyaçları doğrultusunda uluslararası pazarda rekabetçi 5. Nesil bir savaş uçağını üretmek zorundadır. Aksi halde, Türkiye ilk uçuşa kadar harcanması planlanan 8.2 milyar dolar gibi büyük yatırım, insan ve zaman kaybına uğrayacak, önümüzdeki 50 yıl modern ve milli bir savaş uçağına sahip olma imkanı tekrar olmayacaktır.
Türkiye Cumhuriyeti proje de yer almaları için dost ve müttefik ülkelere de açık kapı bırakıyor. Bu kapsamda Malezya ve Pakistan’ın MMU projesini çok yakından takip ettiği bilinmekte ve basına yansımakta.
MMU ile birlikte Türk Hava Kuvvetleri birçok yeni yetenek kazanmış olacak, Hava kuvvetlerimizin F-16 gibi bir mihenk taşını geride bırakarak, yeni bir çağa adım atmasını sağlayacak bu projede yer alacak başlıca firmaların sorumluluklarına kısaca bir bakalım.
TUSAŞ: Gövde, tasarım, entegrasyon ve yazılım.
TEI: Motor
ASELSAN: AESA Radar, EW, IFF, BEOS, BÜRFIS, Akıllı Kokpit, ikaz sistemleri, RSY, RAM.
METEKSAN: Ulusal Data Link
ROKETSAN, TÜBİTAK-SAGE ve MKEK: Silah sistemleri
İlgili Olarak
Dış Haberler Editörü