“Intelligence, Surveillance and Reconnaissance” kelimelerinin birleşiminden oluşan ISR, İstihbarat (Intelligence), Gözlem (Surveillance), Keşif (Reconnaissance) kavramlarını kapsayan çatı bir terimdir.
İstihbarat ‘önleyiciliği’ ifade eden bir kavramdır. Gözlem ve keşif ile edilen bilginin işlenmesi ve somut bir hale getirilmesi ile istihbarat ortaya çıkar. Gözlem, teknolojik veya konvansiyonel yöntemlerle yönlendirmek veya yönetmek amacı ile bilginin veya eylemlerin takibidir. Keşif ise hasmın bulunduğu sahanın bilgi elde etmek amacıyla incelenmesidir.
ISR, karar alma sürecinde bilginin doğru ve zamanlı olarak elde edilmesi, değerlendirilmesi ve istihbari fayda sağlamak için kullanılan fonksiyondur ve bilgi ihtiyacının tespit edilmesi, değerlendirilmesi, elde edilmesi, işlenme sürecinden geçmesini kapsar. Bu süreç, teknolojik olarak birçok farklı yöntemin kullanılması ile gerçekleşir.
Sahada gözlem ve keşif aracılığıyla bilginin elde edilmesinin ardından bu bilginin değerlendirilmesi ve istihbarat değeri taşıması için doğrulama süreci gerçekleşir. Uydular, insansız hava araçları, radar ve görüntüleme teknolojileri bu alanda kullanılan teknolojilerdir. Yüksek teknoloji kabiliyeti ISR’ın vazgeçilmez bir parçası olduğu için yüksek bütçeler veya geniş kapsamlı ve inovatif AR&GE projeleri gerektirmektedir.